İtalya'nın Euro Bölgesi'nden ayrılma riski arttı

Piyasa beklentilerine ilişkin araştırmalar yapan Sentix’in anketine göre, Euro Bölgesi’nin 12 ay içerisinde dağılma olasılığı artarken, İtalya para birliğinden ayrılması en muhtemel ülke oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sentix’in ekim ayı Euro Bölgesi Dağılma Endeksi (EBI) anketinin sonuçlarına göre, Euro Bölgesi'nin kırılgan durumu önceki aylara göre değişmedi ve ekim ayı sonuçları da kasvetli bir tablo çizdi.

Sentix Euro Bölgesi Dağılma Endeksi, eylül ayındaki yüzde 16,3 seviyesinden ekim ayında yüzde 17,5’e yükseldi. Bu, ankete katılan yatırımcıların yüzde 17,5’inin Euro Bölgesi’nin 12 ay içerisinde dağılmasının mümkün olabileceğini düşündüğü anlamına geliyor.

Ankete ilişkin yapılan açıklamada, avro krizinin yatırımcıların kafasını yeni bir şekilde kurcaladığı belirtilerek, artık Yunanistan’dan ziyade İtalya'nın yıl içerisinde Euro Bölgesi'nden ayrılma olasılığı en yüksek ülke konumunda olduğu bildirildi.

Açıklamada, bu gelişmenin yaşanmasında İtalya'da 4 Aralık'ta yapılacak ve siyasi düzende köklü değişiklikler öngören anayasa referandumunun önemli bir paya sahip olduğu vurgulandı.

"Bölge bir kaç ay önce 'huzur kalesi" gibi görünse de endişeler arttı"

Euro Bölgesi’nin henüz hedefine ulaşamadığı aktarılan açıklamada, "Bölge bir kaç ay önce bir 'huzur kalesi' gibi görünse de Tek Para Birliği'ne ilişkin endişeler yatırımcılar arasında yeniden giderek yükseliyor. Ancak bu kez gündem Yunanistan değil. İtalya şimdi avro krizinde 1 numaralı odak ülke." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İtalyan bankalarının istikrarsız durumunun, aralık ayında anayasa anlaşmasını çevreleyecek siyasi belirsizliklerin ve geçmişteki ekonomik kargaşaların yatırımcıların bu ülkeye ilişkin endişelerini artırdığı kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir