Japonlar, 6 trilyon yen daha enjekte etti

Yenin değerinin yükselmesinden endişelenen Japon Merkez Bankası, piyasaya müdahale etti. Yen, dolar karşısında rekor seviyelerde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TOKYO - Japonya Merkez Bankası, deprem ve tsunaminin ardından finansal piyasaları istikrara kavuşturmak için bankacılık sistemine 54 milyar Euro (6 trilyon yen) daha likidite daha sağladı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, bugün düzenlediği iki operasyonla piyasalara 6 trilyon yen daha aktaran banka, pazartesi gününden bu yana bankacılık sistemine toplam 34 trilyon yen (309 milyar Euro) likidite sağlamış oldu.

Hafta başından bu yana merkez bankasının piyasalara sağladığı likidite tutarı Japonya'nın 2010 yılı gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 7,85'ine tekabül ediyor.

Japonya Merkez Bankasının, önümüzdeki günlerde de piyasalara müdahale etmeye devam etmesi bekleniyor.

Yen rekor seviyeye yükseldi

Japon Yeni, bugün ABD Doları karşısında rekor seviyede yükseldi. Japon Yeni, ABD Doları karşısında yüzde 4 değer kazandı. ABD Doları 76,25 yene kadar çıkarken, böylece yen, dolar karşısında 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en güçlü seviyesine ulaşmış oldu.

ABD Doları daha önce 19 Nisan 1995 tarihinde de 79,75 yenden işlem görerek rekor kırmıştı.

Japon Yeni, geçen hafta cuma günü meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra önemli para birimleri karşısında değer kazanmaya başladı.

Hedefte sigorta şirketleri var

Uzmanlar yenin değer kazanmasından Japon sigorta şirketlerinin döviz ve varlıklarını Japonya'ya aktarmasını sorumlu tutuyor. Japon yatırımcıların 2008 yılındaki finansal kriz gibi piyasalarda kırılganlığın arttığı olağanüstü dönemlerde varlıklarını ülkeye getirmesi yenin değerinin artmasına yol açmıştı.

Büyük miktardaki panik satışlar ve halen birçok bilinmeyen durum olduğunu belirten uzmanlar, herkesin aklında ilk olarak Japonya'daki nükleer kriz bulunduğunu, durumun daha da kötüleşmesi halinde bunun küresel ekonomideki büyümeye önemli etkisi olacağına dikkati çektiler.

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya'nın ihracata dayalı bir ekonomi olması nedeniyle yendeki yükseliş bu ülkenin ihracatçıların rekabet edebilirliğine ve sonuçta ekonomiye zarar vereceği için endişeye yol açıyor.

Bakana göre suçlu 'spekülatörler'

Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano ve Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, yendeki yükselişten Japon yatırımcıları varlıklarını ülkeye getirmesinin değil spekülatörlerin sorumlu olduğunu söylediler.

Yosano, ''Borsa ve döviz piyasalarında bir çalkantı durumu olduğunu düşünmüyorum. G-7'den psikolojik destek almayı istiyoruz'' dedi. Yosano, hükümetin borsadaki satışları durdurmak için henüz hisse satın alma niyetinde olmadığını ifade etti.

Maliye Bakanı Noda da ''Spekülasyonlar ortasında piyasa hareketleri gergin, ticaret zayıf. Bugün piyasa hareketlerini yakından izleyeceğim'' diye konuştu.

Bugün G-7 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankaları başkanlarının telekonferans yöntemiyle toplanacağını teyit eden Noda, toplantıda finansal piyasalardaki durumu ve depremden sonra ortaya çıkan zararı anlatacaklarını belirtti.

G7'nin gündemi 'nükleer'

G-7 ülkelerinin finansal liderleri Japonya'daki nükleer santral krizinin küresel piyasalarda yarattığı kaygıyı hafifletmenin yolları üzerinde görüşmeler yapacaklar.

G-7'nin finansal liderlerinin yeni istikrara kavuşturmak amacıyla Japonya'ya döviz piyasalarına müdahalesinin önünü açmasını bekleyen uzmanlar, Japonya Merkez Bankası'nın yendeki yükselişi durdurmak için yen satarak ve dolar satın alarak piyasalara doğrudan müdahale edeceğini ve daha fazla adım atacağını düşünüyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir