Japonya, AB tahvili alabilir

Maliye Bakanı Noda, İrlanda için sağlanacak fonu oluşturması için bu ay satışa çıkacak tahvillerin yüzde 20 kadarını satın almayı düşündüklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya, Avrupa'nın borç kriziyle mücadelesine destek vermek amacıyla Euro Bölgesi tahvilleri satın alacağını bildirdi.

Maliye Bakanı Yoshihiko Noda gazetecilere yaptığı açıklamada, Tokyo yönetiminin, İrlanda'ya destek için fon oluşturmak amacıyla bu ay sonunda çıkacak Euro Bölgesi tahvillerinin yüzde 20 kadarını satın almayı düşündüğünü söyledi. Noda, Euro Bölgesi tahvillerini satın almada mevcut Euro rezervlerini kullanacağını belirtti.

Noda, "Japonya'nın Avrupa Finansal İstikrar Olanağına (EFSF) güveni desteklemek için belli miktarda tahvil satın almasının ve önemli bir ülke olarak katkıda bulunmasının uygun olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Japonya'nın Euro Bölgesi tahvilleri satın alacağı açıklaması, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) dün Portekiz tahvilleri satın aldığı açıklamasından sonra geldi. Ekonomistler, Japonya'nın bu açıklamasının, krizin ihracata dayalı Japon ekonomisine etkisi konusundaki kaygılarını ve küresel düzeyde yeniden ileri çıkmak çabasını yansıttığı yorumunu yaptılar.

Çin de geçen yıl kurtarma paketine ihtiyaç duyan ilk Euro Bölgesi ülkesi Yunanistan'ın tahvillerini satın alma sözü verdikten sonra, İspanya tahvillerini satın alma taahhüdünü yinelemişti.

Bu arada Finlandiya Maliye Bakanı Jyrki Katainen, "İrlanda'nın AB ve Uluslararası Para Fonundan (IMF) mali yardım almak zorunda kalan son ülke olmayabileceğini" söyledi.

Katainen, yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Portekiz yönetiminin de piyasaları rahatlatmak için kararlı hareket etmesine ihtiyaç olduğunu belirtti, ancak Portekiz'e mali destek verilmesi konusunda görüşme yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgi vermedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir