Japonya'da büyüme düşük kaldı

Japonya'da ekonomik büyüme 2014'ün dördüncü çeyreğinde yatırım harcamalarındaki düşüş nedeniyle aşağı revize edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya ekonomisi tüketici harcamalarındaki artışın şirketlerini yatırımlara teşvik etmediğini gösteren sermaye harcamalarındaki düşüş nedeniyle geçen yılın dördüncü çeyreğinde ilk açıklanandan daha az büyüdü.Japonya'nın gayrı safi yurtiçi hasılasında (GSYH) yıllıklandırılmış büyüme Ekim-Aralık döneminde daha önce açıklanan yüzde 2.2 düzeyinden yüzde 1.5'e revize edildi.

Ekonomiye yönelik son aylarda açıklanan karmaşık verilerin ardından dördüncü çeyrek büyümesinin aşağı yönlü revize edilmesi resesyondan çıkan Japon ekonomisinin kırılganlığına işaret ediyor.Uzmanlar ekonomideki kırılganlık ve düşük enflasyon nedeniyle Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) bu yıl yeni bir parasal gevşeme programına başlaması için baskı altında kalabileceğini belirtiyorlar.

Tüketici harcamaları dördüncü çeyrekte yukarı yönlü revize edilerek ekonominin bazı kısımlarının iyileştiğine işaret etti. Buna karşılık sermaye harcamalarının zayıf kalması, Tokyo yönetiminin gevşek mali politikası ve BOJ'un gevşettiği para politikasına rağmen artan tüketici harcamalarının şirket kârlarını artırdığı, buna paralel ücret ve yatırım harcamalarının yükseldiği iktisadi döngünün henüz başlamadığına işaret ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir