Japonya'da işsizlik artıyor

Ülkede işsizlik altı ay aradan sonra yüzde 4,7'ye yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'da işsizlik oranı, nisan ayında 6 aydır ilk kez artarak yüzde 4,7 oldu.

Uluslararası İlişkiler ve Telekomünikasyon Bakanlığının açıkladığı verilere göre, mart ayında yüzde 4,6 olan işsizlik oranı nisan ayında yüzde 4,7'ye çıktı. Bunda, 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından perakende ve toptan eşya sektörlerinde yaşanan iş kayıpları etkili oldu. Bu sektörlerde çalışanların sayısı nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre 390 bin azaldı.

Daiwa ınstitute of Research ekonomisti Hiroshi Watanabe, mart ayından sonra toptan eşya ve perakende sektörlerinde birçok yarı zamanlı çalışanın işini kaybettiğini söyledi.

Nisan ayında otel ve restoranlarda çalışanların sayısı da geçen yılla kıyaslandığında 30 bin azaldı.

Sanayide kıpırdanma başladı

Ekonomideki sağlığın temel göstergelerinden biri olan sanayi üretimi ise nisan ayında önceki aya göre yüzde 1 arttı. Deprem ve tsunaminin yaşandığı mart ayında sanayi üretimi yüzde 15,5 düşüş kaydetmişti.

Felaket sonrasında Japonya ekonomisi resesyona girerken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ülkenin kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulundu. 

Hükümet, sanayi üretiminde mayıs ayında yüzde 8, haziran ayında da yüzde 7,7 artış olmasını bekliyor.

Otomobil üretimi düştü

Öte yandan, Japonya'da otomobil üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60,1 geriledi.

Japon Otomobil Üreticileri Birliğinin açıkladığı raporlara göre, geçen ay otomobil üretimi 292 bin araçta kaldı. Geçen yıl aynı ayda otomobil üretimi 731 bin 829 adetti. Nisan ayında otomobil üretimi 7 aydır üst üste gerilemiş oldu.

Bakanlık tahminlerine göre, otomobil üretiminin de dahil olduğu, ulaşım makineleri sektöründe üretim mayıs ayında yüzde 35,7 ve haziran ayında da yüzde 36,7 artış gösterecek.

Otomobil üreticileri, arz zincirindeki toparlanmanın etkisiyle iç üretimin hızla düzeleceğini ifade ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir