Japonya'da işsizlik oranı yüzde 4,9'a düştü

İşsizlik geçtiğimiz yıl yüzde 5,7'ye çıkmış ve rekor kırmıştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'da Aralık ayında yüzde 5,2 olan işsizlik oranı Ocak ayında yüzde 4,9'a geriledi. Böylece, işsizlik oranı son 10 ayın en düşük seviyesine düşmüş oldu.

Ekonomistler, en azından istihdam piyasasında en kötünün sona erdiğini, Ocak ayı verilerinin Japonya ekonomisindeki toparlanmayı yansıttığını, ancak iyileşmenin çok yavaş olacağını ve hala birçok şirketin yeni kişileri istihdam etmede gönülsüz olduğunu düşünüyor.

Japonya'da işsizlik oranı geçtiğmiz yıl Temmuz ayında yüzde 5,7'ye kadar çıkıp, rekor kırmıştı.

Ocak ayında bir önceki aya kıyasla, kadın işsizlik oranı yüzde 5,1'den yüzde 4,6'ya, erkek işsizlik oranı ise yüzde 5,3'den yüzde 5,2'ye geriledi.

Ancak Japonya'da Ocak ayında işsiz oranı bir önceki yılla kıyaslandığında 460 bin artarak 3,23 milyon oldu.

Japonya ekonomisi 2009'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana karşılaştığı en kötü resesyondan çıkarken, hala deflasyon tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Öte yandan, açıklanan bir başka veri de Ocak ayında hanehalkı harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 1,7 arttığını ortaya koydu. Böylece, hanehalkı harcamaları altı ay üst üste artış kaydetmiş oldu.

Ocak ayında otomobil harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 11,3, restoranlar da dahil olmak üzere gıda harcamaları da yüzde 2,3 arttı. 

Japon ekonomisi Ekim-Aralık aylarını kapsayan dönemde bir önceki yıla göre yüzde 4,6 büyüdü.

Bu konularda ilginizi çekebilir