Japonya'da yeni canlandırma paketi onaylandı

Bakanlar kurulu, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlama, deflasyon ve yendeki değerlenme ile mücadele eden ekonomi için 61,3 milyar dolarlık ek bütçe onayladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'da Bakanlar Kurulu, 5,05 trilyon yen (61,33 milyar dolar) tutarında ek bütçeyi onayladı.

Bakanlar kurulu, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlama, deflasyon ve yendeki değerlenme ile mücadele etmekte zorlanan ekonominin desteklenmesi için 5,05 trilyon yen değerinde ek bütçe üzerinde anlaşmaya vardı.

Japonya parlamentosunda bu ay görüşülmesi beklenen ek bütçe ile hükümet, Gayri Safi Yurt içi Hasılanın (GSYH) yüzde 0,6 oranında büyümesine destek olmayı hedefliyor.

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ek bütçe, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) gösterge faiz oranını 0-0,1 aralığına çektiğini açıklamasından kısa bir süre sonra alınmış oldu.

Başbakan Naoto Kan, geçen ay 915 milyar yen (11 milyar dolar) değerinde bir tasarruf paketi açıklamıştı.

Japonya Maliye Bakanı'ndan BOJ'a deflasyon baskısı

Öte yandan, Japonya Maliye Bakanı IMF'de yaptığı konuşmada Japonya Merkez Bankası üzerindeki baskısını artırdı. Bakan, BOJ'un ülkenin büyüme trendi üzerinde olumsuz etki yapan deflasyona yönelik olarak çok önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

Bu konuşma hükümetin BOJ'dan yeni parasal gevşeme tedbirleri beklediğine bir işaret olarak yorumlandı.

Japonya Maliye Bakanı, Yoshihiko Noda fiyatlarda devam eden düşüşün yenin değer kazanmasına neden oluğunu ve borçluları zor durumda bırakarak işdünyası yatırımları ve tüketici harcamalarını yaraladığını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir