Japonya'dan iki kötü veri

Japonya'da haziran ayında işsizlik oranı piyasanın beklemediği şekilde yükselirken tüketici fiyatları da beklentileri aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede mevsimsel düzeltilmiş verilerle işsizlik oranı yüzde 3,4'e çıktı. Piyasalarda beklenti oranın yüzde 3,3 olarak kalacağı yönündeydi. 

Mevsimsel düzeltilmemiş verilerle işsizlik oranı yüzde 3,7'den yüzde 3,4'e indi. Aynı ayda işgücüne katılım oranı yüzde 58.3'ten yüzde 58.0'e geriledi. Ülkede açık işlerin başvurulara oranı ise 1,20 seviyesine çıktı. Analistlerin beklentisi de oranın 1,20 olacağı yönündeydi.

TÜFE beklentileri aştı

Japonya'da tüketici fiyatları beklentilerin üzerinde geldi. Japonya İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları Haziran ayında yıllık bazda yüzde 0,4 arttı. Bir önceki ay yıllık artış yüzde 0,5 seviyesinde bulunuyordu. Piyasalarda beklenti enflasyonun yüzde 0,3'e ineceği yönündeydi.
    
Aylık bazda ise enflasyonda yüzde 0,2 düşüş yaşandı. Çekirdek tüketici fiyatlarından gıda hariç olanı aylık değişmezken, yıllık yüzde 0,1 arttı, gıda ve enerji hariç olanı aylık değişmezken, yıllık yüzde 0,6 arttı. Piyasa beklentisi yıllık bazda gıda hariç yüzde 0,0, gıda ve enerji hariç yüzde 0,4 artış olacağı yönündeydi.

Tokyo Bölgesinde Temmuz ayı için açıklanan veriler beklendiği yönde geldi. Buna göre tüketici fiyatları aylık yüzde 0,2 düşerken, yıllık yüzde 0,2 arttı. Analistler de yıllık yüzde 0,2 artış olacağı yönünde görüş belirtmişlerdi.

Bölgede gıda hariç tüketici fiyatları aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 0,1 düşerken, gıda ve enerji hariç aylık değişmedi, yıllık yüzde 0,3 arttı. Piyasalarda gıda hariç yıllık yüzde 0,0 olacağı, gıda ve enerji hariç yüzde 0,2 artış yaşanacağı tahmin edilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir