Juncker: S&P'nin kararını not ettik

Euro Grubu Başkanı, Yunanistan'ın tercihli temerrüt seviyesine çekilmesine ilişkin "Kararı özel sektör kreditörleriyle yapılacak tahvil takası konusunda dikkate alıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LÜKSEMBURG - Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P) Yunanistan'ın kredi notunu "tercihli temerrüt" seviyesine indirmesini not ettiklerini söyledi.
Juncker yaptığı açıklamada, S&P'nin kararının ya da başka bir kredi kuruluşunun benzer kararının beklendiğini belirterek, bu kararı, özel sektör kreditörleriyle yapılacak tahvil takası konusunda "dikkate aldıklarını" vurguladı.
Tahvil takası planına (PSI) özel sektörden güçlü bir katılım beklediğine dikkati çeken Juncker, tahvil takasının tamamlanmasının ardından Yunanistan'ın kredi notunun "CCC" seviyesine tekrar yükseltilebileceğine ilişkin S&P'nin açıklamasını da "not ettiklerini" bildirdi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), dün akşam Yunanistan'ın "CC" olan uzun vadeli kredi notu ile "C" olan kısa vadeli kredi notunu "SD" olarak bilinen "tercihli temerrüt" seviyesine çekti.
S&P, karara gerekçe olarak Yunanistan hükümetinin özel sektör kreditörleriyle yaptığı borç takas anlaşmasını gösterdi.
Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de geçen hafta "Yunanistan'ın yakın vadede yüksek olasılıkla temerrüte düşeceğini" gerekçe göstererek ülkenin yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu düşürmüştü.
Euro Bölgesi maliye bakanlarının geçen hafta 14 saat süren toplantısında, Yunanistan'a 130 milyar Euroluk ikinci kurtarma paketine yeşil ışık yakmıştı.
Özel banka ve finans kuruluşları, ikinci kurtarma paketinin ön şartı olan borç indiriminde gece boyunca süren pazarlıkların ardından Atina yönetimiyle daha önce uzlaştıkları oranları revize etmişti. Bankalar adına Euro Bölgesi'yle müzakereleri yürüten Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Yunan tahvillerinin değerinde nominal yüzde 53,5 ve reel yüzde 75 indirimi kabullenmişti.
Bu konularda ilginizi çekebilir