Kaçırılan Türk işçilerden ilk görüntü!

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Sadr bölgesinde 2 eylül tarihinde kaçırılan 18 Türk çalışana ait ilk görüntüler ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk ve Iraklı yetkililer video hakkında şu aşamada herhangi bir yorum yapmadı.

Reuters'a konuşan Nurol Holding CEO'su Uğur Doğan ise "Evet bu kişiler bizim işçilerimiz. Şu anda aileleri, Dışişleri Bakanlığı ve Bağdat büyükelçiliğimizle temas halindeyiz" dedi ancak başka bir detay vermedi.
              
Nurol Holding'in Bağdat'taki stadyum inşaatında çalışan işçiler geçen hafta şantiyelerine gelen üniformalı kişilerce kaçırılmıştı.
              
Yayınlanan görüntülerde işçilerin Türkçe olarak isimlerini ve memleketlerini söyledikleri görülürken, Türk yetkililerden serbest kalmaları için kendilerini kaçıran grubun taleplerini yerine getirmelerini istedikleri de görülüyor.
              
Video kaydında işçilerden birinin "Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önce saygılarımızı sunarız bir vatandaş olarak. Biz buraya ekmek paramızı kazanmak için gelmiş gurbetçileriz. Türk milletini temsil ederek burada çalışmaya başladık. Burada iyi davrandılar, yardımcı oldular ama
nedense bazı dış politikalarda anlamsız tutarsız işlerden dolayı şu anda biz mağduruz. Halimizi
görüyorsunuz" dediği duyuluyor.
              
Video kaydında silahlı kişiler konuşmazken, talepleri Arapça olarak yazılı şekilde ekranda görülüyor. Grubun talepleri arasında silahlı kişilerin Türkiye'den Irak'a geçişinin engellenmesi, Irak bölgesel Kürt Yönetimi'nin denetimi içindeki bölgeden "çalınan petrolün" akışının durdurulması ve Fetih Ordusu adı verilen grubun Suriye'nin kuzeybatısındaki Şii köyleri Kefraya ve al-Foua üzerindeki ablukasının kaldırılması yer alıyor.
              
Ekranda görülen Arapça metinde "Bu talepler Erdoğan ve partisi tarafından karşılanmazsa, Irak'ta Türk hedeflerini ve temsilcilerini en şiddetli şekilde ezeceğiz" deniliyor.
             
Video kaydında işçilere yönelik herhangi bir tehdide veya taleplerin karşılanması için bir takvime yer verilmiyor. 

PKK ya da IŞİD değil

Öte yandan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, kaçırılan işçilerle ilgili yaptığı ilk açıklamada, işçilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu değerlendirdiklerini ve kaçıranların PKK veya IŞİD olmadığını bildiklerini söylemişti. "Neyin olmadığını biliyoruz, bilinen terör örgütlerinden birinin olmadığını değerlendiriyoruz, DEAŞ veya PKK değil. Adi bir vaka olduğu düşünülüyor" demişti.

Türkleri özellikle ayırarak kaçırdılar

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise Irak'ta kaçırılan Türklerin bir stadyum inşaatında çalışan 14 işçi, 3 mühendis ve bir muhasebeci olduğunu belirterek, "Kaçırılma sırasında şirkette Türk işçileri diğer ülke vatandaşlarından ayırarak bir seçime tabi tuttuklarını öğrendik" açıklamasında bulunmuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir