Kaddafi öldürüldü

Sirte'de öldürülen Kaddafi'nin cenazesi ile sağlık durumları henüz belli olmayan iki oğlu Seyfülislam ve Mutassım, Misrata'ya getirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Libya'da Şubat ayında başlayan ayaklanma sonucunda devrilen Muammer Kaddafi, memleketi Sirte'de isyancılar tarafından öldürüldü.

Ulusal Geçiş Konseyi güçleri tarafından ağır yaralı olarak ele geçirilen, bacağından ve kafasından yaralanan Kaddafi'nin, ambulansla götürülürken yolda hayatını kaybettiği bildirildi.

Oğul Kaddafi de öldürüldü

Bu arada Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Mutassım'ın da öldürüldüğünü açıkladı. Cibril, Mutassım'ın kendisini yakalayan UGK askerleri ile mücadele ederken öldürüldüğünü söyledi.

Diğer oğlu da yakalandı

Diğer yandan Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam Kaddafi'nin, Zliten bölgesinde yakalandığı bildirildi. Ulusal Geçiş Konseyi kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Seyfülislam Kaddafi, Zliten'de ayağından vurularak yakalandı. Seyfülislam Kaddafi'nin, Misrata'ya getirileceği öğrenildi.

Kaddafi'nin cenazesi Misrata'da

Ulusal Geçiş Konseyi yetkililerinden alınan bilgiye göre Sirte'de öldürülen Kaddafi'nin cenazesi ile sağlık durumları henüz belli olmayan iki oğlu Seyfülislam ve Mutassım, Misrata'ya getirildi.

Dünyadaki yankıları

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından, Libya'da "despotluk ve baskı döneminin sona ermesinden dolayı" duydukları memnuniyeti belirttiler.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise Kaddafi'nin öldürülmesini, ''trajik bir sonuç'' olduğunu ancak Libya halkının ileri gitmesi için ''büyük bir zafer'' olduğu şeklinde değerlendirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin öldüğü şeklindeki haberler üzerine yaptığı açıklamada, bu ülkede yeni bir başlangıç yapılmasını ümit ettiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise Kaddafi'nin öldürüldüğü haberinin ardından "Libya halkının güçlü ve demokratik bir gelecek kurma şansının daha fazla olduğunu" söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de Libya'da "zorbalığın sona ermesini" memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir