Kaddafi'nin Arap Türk Bankası, TMSF'ye geçti

BDDK, 'kurucuların gerekli itibara sahip olması' şartının ortadan kalktığı gerekçesiyle banka yönetimine el koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - BDDK, Libya'ya ait varlıkların dondurulması için alınan Birleşmiş Milletler Kararı çerçevesinde, Arap Türk Bankası'nın yönetimini TMSF'ye devretti.

Hissedarlar arasında Libya lideri Muammer Kaddafi ve ailesinin de bulunduğu Libyan Foreign Bank'ın (LFB) yüzde 62.37 hissesine sahip olduğu Türkiye'deki iştiraki Arap Türk Bankası A.Ş.'nin yönetimi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na geçti.

BM Güvenlik Konseyi kararlarının yerine getirilmesi kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından alınan karar çerçevesinde, 'kurucuların gerekli itibara sahip olması' şartının ortadan kalktığı gerekçesiyle Arap Türk Bankası'ndaki LFB hisselerinin temettü dışı hakları, TMSF'yi temsil eden yönetim kurulu üyeleri tarafından kullanılacak.

Söz konusu kararla, Türkiye'de ilk kez bir banka yönetimi; bilançosu veya mali durumu nedeniyle değil, diplomatik nedenlerle TMSF'ye geçmiş oluyor.

A&T Bank: Geçici bir dönemi kapsayacak

Arap Türk Bankası A.Ş, yaşanan gelişmelerin sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararın gereği olup geçici bir dönemi kapsayacağının öngörüldüğünü bildirdi.

 A&T Bank'tan yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının Türkiye'de uygulanmasına yönelik olarak alınan Bakanlar Kurulu kararına istinaden, Libyan Foreign Bank'ın sahip olduğu Arap Türk Bankası A.Ş'nin yüzde 62,37 oranındaki hissesinin temettü dışındaki ortaklık haklarının, Bakanlar Kurulu kararının uygulaması Libyan Foreign Bank açısından sona erdirilinceye kadar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılacağı hatırlatıldı.

Açıklamada, Fon'un temettü hariç ortaklık haklarının kullanılmasını teminen, Arap Türk Bankası A.Ş. bünyesinde Libyan Foreign Bank'ı temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri ve genel müdür yerine yönetim kurulu üyeleri olarak Feyzi Çutur, İsmail Güler, Oğuz Kayhan, Hikmet Aydın Simit ve Yusuf Dağcan ile Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür olarak Osman Arslan'ın atandığı, yeni yönetim kurulunun yeni atanan üyelerin yanı sıra Ziraat Bakası'nı temsilen Atilla Çetiner (Başkan) ve Selim Güray Çelik, İş Bankası'nı temsilen M. Turgay Atalay ve Hasan Kimya Bolat'tan oluştuğu anımsatıldı.

1977'de kurulan bankanın 34 yıldır başarıyla devam ettirdiği bankacılık hizmetlerini, iş ve işlem hacimlerini artırarak ve her türlü yükümlülüklerini yerine getirerek sürdüreceği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bankamız 240 milyon lira ödenmiş sermaye ve 2 milyar lirayı aşan aktif büyüklüğü ile mali açıdan güçlü bir bankadır. Yaşanan bu gelişmeler sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararın gereği olup geçici bir dönemi kapsayacağı öngörülmektedir. Bankamızın Libya Foreign Bank'a ait olan hisselerinin yönetimi devralınmış olup Ziraat Bankası ve İş Bankası'nın yönetimdeki sorumluluk ve yetkileri aynı şekilde devam etmektedir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir