Kafkasya'da çatışmalar sürüyor

Gürcülerin, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi vurduğu saldırıda 3 Rus barış gücü askeri öldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Gürcistan'ın Güney osetya'ya düzenlediği operasyonla başlayan ve Rusya ile Abhazya'nın da dahil olmasıyla genişleyen çatışmalar devam ediyor.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, ateşkes önerisini içeren notayı Rusya'nın Tiflis Büyükelçiliği'ne iletirken, Rus İnterfaks Ajansı, Gürcistan güçlerinin sabah erken saatlerde Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi vurduğunu ve saldırıda 3 Rus barış gücü askerinin öldüğünü duyurdu.

Öte yandan, Rus savaş uçakları da Gürcistan'ın başkenti Tiflis yakınındaki bir askeri üs ve radar tesisini bombaladı. Yetkililer, Rus uçaklarının bombardımanında, havaalanı radarlarının zarar görmediğini, normal operasyonlarına devam ettiklerini kaydettiler.

Rusya, asker sayısını artırıyor

Rusya, Abhazya'daki asker sayısını 9 bine, zırhlı araç sayısını da 350'ye yükseltti. Gürcistan'ın ateşkes notasının ardından savaşa son vermeye hazır olduklarını açıklayan Rusya'nın BM temsilcisi Büyükelçi Viktor Çurkin, "Güney Osetya'daki güçlerimizi geri çekeceğimizi ve güç kullanmama yönünde bağlayıcılığı olan bir anlaşmayı imzalamaya hazır olduğumuzu net bir şekilde belirtelim" şeklinde konuştu.

Rus büyükelçi, ateşkesin sağlanabilmesi için, Gürcü birliklerinin askeri müdahalesini ortadan kaldıracak bir anlaşmanın Gürcistan tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya, Tiflis'i G.Osetya çevresinde ateşkese uymamakla suçluyor

Rus savaş uçakları Gürcü topraklarına bu sabah yeni saldırı düzenleyerek Tiflis'i Güney Osetya çevresinde ateşkese uymamakla suçlarken, Gürcistan güçlerinin de Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi vurduğu haber verildi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Rus jetlerinin Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in çevresindeki bir askeri üs ve radar tesislerini vurduğunu, ayrıca Karadeniz kıyısındakİ liman kenti Poti'yi hedef aldığını kaydetti. Rus bombardımanında can kaybı olmadığını belirten sözcü, Rus tanklarının Güney Osetya yakınındaki Gori kentine doğru ilerlemeye çalıştığını, ancak Gürcü güçleri tarafından püskürtüldüğünü de söyledi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Rus savaş uçaklarının dün gece Tiflis uluslararası havaalanının radarlarını da bombaladığını bildirdi. Bakanlık, hafif hasar meydana gelen havaalanındaki faaliyetlerin devam ettiğini kaydetti. Rusya'nın sabah erken saatlerdeki saldırısının yol açtığı patlamaların seslerinin Tiflis'in merkezinden duyulduğu haber verildi.

Rus İnterfaks ajansı da Gürcistan güçlerinin sabah erken saatlerde Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi vurduğunu, saldırıda 3 Rus barış gücü askerinin öldüğünü duyurdu.

Ajans, yerel yetkililere dayanarak verdiği haberde, Gürcü güçlerinin saldırısında 18 Rus askerinin de yaralandığını kaydetti. Tshinvali'deki bir Reuters muhabiri, sabah erken saatlerde bombardıman seslerinin duyulduğunu ve yerel güçlerin saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu söylediğini bildirdi. Gürcü güçlerinin bombardımanında ölen ya da yaralananlara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

"Tshinvali'yeye yapılan saldırıda yabancı uyruklular vardı"

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti, Tshinvali'ye saldıran Gürcü birlikleri arasında yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğunu ileri sürdü. Kokoeti, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın kendilerine yönelik saldırısında Ukrayna ve Baltık ülkelerinin (Letonya, Estonya, Litvanya) yanı sıra başka ülke vatandaşlarının da yer aldığını söyledi.

Başkent Tshinvali'deki çatışmaların ardından Baltık ülkeleri ve Ukrayna vatandaşı bazı askerlerin cesedini bulduklarını belirten Kokoeti, ''Daha sonra 12 no'lu okulun yakınındaki çatışmada birkaç siyahi adamın cesedinin bulunduğu bilgisi de verildi'' dedi. Kokoeti, Tshinvali'de Gürcü birlikleriyle çıkan çatışmalarda, üzerinde Gürcü üniforması bulunan Asya kökenli oldukları anlaşılan çekik gözlü kişilerin cesetlerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Rusya'nın Güney Osetya temsilcisi Dimitriy Medoyev, Kokoeti'nin Güney Osetya'ya saldıran Gürcü güçleri arasında yabancı askerlerin de bulunduğu iddiasını teyit ederek, ''Dünkü saldırıda ilerleyen tankların personeli, görünüşe bakılırsa Ukraynalıydı. Bugün kimliği tespit edilemeyen iki ölü kişinin tenleri siyahtı. Bunlar muhtemelen Amerikalı, ama bunu şu anda kesin olarak söyleyemeyiz. Özel testlerin ardından bu konuda resmi bir açıklama yapabileceğiz'' dedi.

Rus askerlerinden Gürcülere silah bırakma çağrısı

Rus askerlerinin Abhazya yakınında konuşlanan Gürcü askerlerini silahlarını bırakmaya çağırdıkları ve askerlerin silah bırakmamaları halinde saldırı uyarısında bulundukları bildirildi. Rus İnterfaks ajansı, Rusya'nın Abhazya yakınındaki Gürcü güçlerine silahlarını bırakmaları yönünde bir ültimatom verdiğini, Gürcü tarafının ise bunu reddettiğini duyurdu. Abhazya'daki Rus barış gücü komutanı Sergey Çaban, İnterfaks'a yaptığı açıklamada, ''Eğer ültimatom kabul edilmezse, gerekli tüm önlemler alınacaktır'' dedi. Ajans, Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsünün, Gürcü güçlerinin silah bırakmayı kabul etmeyecekleri yönündeki sözlerine de yer verdi.

Gürcü köyü bombalandı

Rusya'ya ait savaş uçaklarının, Güney Osetya bölgesindeki çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırına 14 kilometre mesafedeki Gürcü köyünü bombaladıkları bildirildi.

Gürcü ajansları, Rus uçaklarının dün gece Gürcistan topraklarını bombardımanı sırasında Acara Özerk Bölgesi'ndeki Türkiye sınırına 14 kilometre mesafede olan Gürcü köyü Mahvilauri'nin de vurulduğunu belirtti. Bombardıman sırasında ayrıca, Batum'un Helvaçauri ilçesine bağlı birçok beldenin zarar gördüğü kaydedildi. Rus uçaklarının, Abhazya topraklarında kalan, ancak Gürcistan'ın denetiminde olan Yukarı Kodori Deresi'ni bombalamaya devam ettiği bildirildi.

Rusya, Gürcistan'daki çatışma bölgelerinde iki askeri uçağının daha kaybolduğunu açıkladı. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Anatoliy Nogovitsin, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürcistan'daki çatışma bölgelerinde toplam 4 Rus savaş uçağının ortadan kaybolduğunu söyledi.