Kahire'de tarihi gün

El Fetih ve Hamas arasındaki düşmanlığı sona erdiren anlaşmada imzalar atıldı. Gazze'de binlerce kişi kutlama yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Filistin'de beş yıldır devam eden bölünmüşlük, El Fetih ve Hamas liderlerinin Kahire'de attıkları tarihi imzalarla sona erdi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan resmi törene Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu'nun aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal törende hazır bulundu.

El Fetih ve Hamas dahil 13 Filistinli grup, Batı Şeria ve Gazze'yi, kısa bir süre içinde açıklanacak tek bir hükümet altında toplamayı amaçlayan uzlaşma anlaşmasını dün imzalamışlardı.

Bağımsız teknokratlardan oluşması beklenen yeni hükümetin Gazze'nin imarıyla güvenlik teşkilatlarının reformu üzerinde çalışması ve Filistinlileri bu yıl içinde seçime götürmesi bekleniyor.

Kara sayfayı kapattık

Abbas, Filistinliler arasında sağlanan uzlaşma ya da birlik anlaşmasıyla ilgili Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan törende, "Filistinlilerin sonsuza kadar bölünmenin kara sayfasını geçtiğini ilan ediyoruz" dedi.

El Fetih ile Hamas başta olmak üzere 13 Filistinli grup arasında sağlanan uzlaşma anlaşması, Kahire'de yapılan resmi törenle onaylanacak. Anlaşma, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde, bir yıl içinde genel seçimlerin yapılmasını sağlayacak bir geçici teknokratlar hükümetinin kısa süre içinde kurulmasını öngörüyor.

Gazze'de binlerce kişi sokaklarda

Gazze Şeridi'nde binlerce kişi, El Fetih ile Hamas arasındaki düşmanlığı sona erdiren anlaşmanın imzalanmasını kutluyor. Batı Şeria'da da çeşitli kentlerde gösteriler düzenlenirken, Hamas'ın El Aksa televizyonu ilk kez Batı Şeria'nın Tulkarim kentinden yayın yapıyor.

El Fetih ile Hamas arasındaki anlaşmayla ilgili Kahire'de resmi törenin yapıldığı saatlerde, kendiliğinden sokaklara dökülen binlerce Gazzeli,  Meçhul Asker anıtının ve parlamento binasının bulunduğu Ömer Muhtar Caddesi'ni doldurdu. Ellerinde El Fetih ve Hamas bayraklarıyla Gazzeliler, mutluluklarını Filistin birliği için sloganlar ve marşlarla birlikte dile getirdiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir