Kahraman madenciler yeryüzünde

Şili'deki madende 69 gün mahsur kalan 33 madenciden 14'ü kurtarıldı. Diğerleri için çalışmalar sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANTİAGO - Şili'de yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur olan 33 madenci teker teker toprağın üstüne çıkarılıyor. 

Yeryüzüne çıkarılan Florencio Avalos, Mario Sepulveda Espina, Juan Illanes ve Bolivyalı Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega Salazar ve Jorge Galleguillos'dan sonra az önce 3. madenci daha günışığına ulaştı. Böylece 14 madenci yeryüzüne çıkmış oldu.

 

 

İlk çıkan Avalos eşine ve çocuğun sarıldı

Bir kurtarma ekibi görevlisi eşliğinde, çelik kurtarma kapsülüyle günyüzüne çıkarılan Şilili 31 yaşındaki Florencio Avalos, ilk olarak 7 yaşındaki çocuğu ve eşi Monica'ya sarıldı.

Daha sonra Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaşan Avalos, ilk tıbbi tetkiklerin yapılması için kamp hastanesine götürüldü.

 

 

"Şili çok yaşa"

Mario Sepulveda Espina (39) da çelik kurtarma kapsülüyle sorunsuz bir şekilde gün ışığına kavuştu.

Madenden çıkarılması yaklaşık 15 dakika süren Espina, ilk olarak eşi Katty Valdivia'ya sarıldı.

Mutluluğu yüzünden okunan Espina, "Şili çok yaşa" diye bağırarak, duygularını kendisini bekleyenlerle paylaştı ve "yeraltındaki evinden" getirdiği kayaları, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Madencilik Bakanı Laurence Golborne ve kurtarma görevlilerine dağıttı.

 

 

Devlet Başkanı Sebastian Pinera ile kucaklaştı

Yeryüzüne çıkarılan ikinci madenci Mario Sepulveda Espina'dan (39) yaklaşık bir saat sonra özgürlüğüne kavuşan 52 yaşındaki Juan Illanes, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.

19 yaşındaki madenci Sanchez

Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kaldıktan sonra Şili bayrağı renklerine boyalı kapsülle yeryüzüne çıkarılan beşinci madenci olan 19 yaşındaki Sanchez'i babası karşıladı. Çevresine gülücükler saçan Sanchez, 33 madenci arasında en genç olanı.

@page@

 

 

 

Sevgilisine evlenme teklif etti

Osman Araya'nın kurtarılmasından sonra yeryüzüne çıkarılan 8'inci madenci Claudio, kız arkadaşına evlilik teklifinde bulundu.

Sevgilisi "evet" diyerek mutluluğunu tüm dünya ile paylaştı.

En yaşlı madenci Gomez

Madencilerden en yaşlısı Mario Gomez 9. sırada kurtarıldı.

63 yaşındaki madenci Mario Gomez, yeraltından çıkarıldıktan sonra dizlerinin üstüne çökerek dua etti ve ülkesinin bayrağına sarıldı.

Daha sonra eşi Lilianete Ramirez'i kucaklayan Gomez, mahsur kalan madencilerin en tecrübelisi idi.

 

 

Madene ilk kez 12 yaşındayken inen Gomez'in, taş ve kömür tozu soluma nedeniyle madenciler arasında yaygın olarak görülen akciğer hastalığı olan silikoz hastası olduğu belirtildi.

10. olarak kurtarılan Alex Vega Salazar ise 31 yaşında. Ağır iş makineleri teknisyeni olan Salazar'ın borçları nedeniyle zor günler yaşadığı bildiriliyor.

Madenden çıkan 11. isim ise Jorge Galleguillos oldu.

 

 

Sağlık Bakanı: Madenciler sağlıklı

Şili Sağlık Bakanı Jaime Manalich, 69 gün yeraltında mahsur kaldıktan sonra çıkarılan 8 madencinin hepsinin sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Yerin yaklaşık 700 metre altında mahsur kalan toplam 33 madenciyi çelik kapsülle yukarı çıkarma operasyonu sürerken, Sağlık Bakanı Manaliç düzenlediği basın toplantısında, çıkarılan madencilerin hiçbirine özel tedavi gerekmediğini belirtti.

Bakan ayrıca, kurtarma kapsülünün beklendiği gibi yukarı çıkarken dönüş yapmadığını, bunun da kapsülün iniş çıkış hızının artmasına olanak sağladığını kaydetti.

 

 

10 bin dolarlık çek ve iPod kazandılar

Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kaldıktan sonra Şili bayrağı renklerine boyanmış olan kapsülle yeryüzüne çıkarılan 23 yaşındaki Mamani, ilk olarak çevresindekileri selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.

Uzun süre karanlıkta kaldıktan sonra "Aziz Lorenzo" adı verilen operasyon kapsamında tek tek yeryüzüne çıkarılan madencilerin rahatsız olmaması için ortamın fazla aydınlatılmamasına dikkat edildi.

Madencilerin yeraltında geçirdiği 2 ay boyunca "yeraltındaki evlerine" gönderilen çok sayıda hediye arasında, Şili ve Real Madrid futbol takımlarının formaları ile Amerikan teknoloji üreticisi Apple'ın patronu Steve Jobs'un gönderdiği Ipod da bulunuyor.

Şili'nin önemli sanayicilerinden multimilyoner Leonardo Farkas da madencilerin ailelerine ve yakınlarına 10 bin dolar değerinde çek gönderdiği belirtiliyor.

Bu arada, madencilerin yeraltındaki hikayesini kaleme almak isteyen çok sayıda yazar ve senarist sıraya girmiş bulunuyor.

Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 4 mm kalınlığındaki çelik kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında. 250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünde, 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor.

Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madenciler, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyiyor. Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebiliyor.

Kurtarılan madencileri Devlet Başkanı Pinera ve Madencilik Bakanı Golborne'un yanı sıra yaklaşık 800 madenci yakını ve 2 binden fazla gazeteci "karşılıyor".

Özel gözlük takıyorlar

Çıkarken gözlerini kapalı tutmaları istenen madenciler özel gözlük de takıyor.

Tüm madencilerin madene yakın bir hastanede yaklaşık 2 gün müşahede altında tutulacağı belirtilirken, sağlık uzmanları, bazı madencilerin psikolojik durumlarının hassas olduğunu ve kurtarıldıktan sonra uzun süre stres yapabileceklerini söylüyor.

33 madencinin arasında bir Bolivyalı da bulunuyor. Kriz anında soğukkanlılığını koruyabilen ve sağlık durumu iyi olan madencilere öncelik veriliyor.

Kurtarma operasyonun dev ekranlardan izlendiği ülkede "bayram coşkusu" yaşanıyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir