”Kalıcı çözüm, Türkiye, Yunanistan ve AB'ye de yarar getirecek”
Miliband'ın Avrupa ile ilişkilerden sorumlu yardımcısı Flint, Kıbrıs'ta kalıcı çözüme yönelik müzakerelerin sürdüğünü belirtti
LONDRA - İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'ın Avrupa ile ilişkilerden sorumlu yardımcısı Caroline Flint, Kıbrıs'ta kalıcı bir çözümün, sadece Kıbrıslı Türkler ve Rumlara değil, Türkiye, Yunanistan ve AB'ye de yarar getireceğini söyledi.
Flint, London School of Economics'de Kıbrıs konulu bir seminerde yaptığı konuşmada, Bakan Yardımcısı olarak ay başında Kıbrıs'a yaptığı ziyaretten, başarı beklentilerini ve kalıcı, güçlü bir barışın temellerini güçlendirmek için her şeyi yapmak gerektiği duygusuyla döndüğünü belirtti.
Caroline Flint, Kıbrıs'ta çözüme yönelik müzakerelerin sürdüğünü, şu ana kadar pek çok başarının kaydedildiğini, bu başarıların da siyasi irade sürdükçe nelerin yapılabileceğini gösterdiğini kaydetti.
Flint, bazı kesimlerde İngiltere'nin Kıbrıs ile ilgili gizli bir gündemi olduğuna dair şüphelerin bulunduğunu da hatırlatırken, bunların yersiz şüpheler olduğunu, Kıbrıs ile İngiltere arasında güvensizlik ve ihtilaf barındırmayan tarihe dayalı ilişkiler bulunduğunu söyledi.
İngiltere olarak adada BM'nin iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federasyon çözümünü desteklediklerini kaydeden Flint, kalıcı bir çözümün istikrarlı, müreffeh ve birleşik bir Kıbrıs yaratacağını belirtti.
Flint, adada anlaşmanın sağlanmasının İngiltere'nin de çıkarına olduğunu ifade ederek, bunun nedenlerini sıraladı. İngiltere'de 300 bini aşkın Kıbrıslı Rum ve Türk'ün yaşadığını, her yıl 9 bin Kıbrıslı öğrencinin okumak üzere ülkeye geldiğini, her geçen yıl daha çok sayıdaki İngilizin emeklilik yıllarını geçirmek için Kıbrıs'ı seçtiğini söyleyen Flint, iki ülke arasında ticari ilişkilerin de iyi olduğunu, İngiltere'nin önceki yıl Rum kesimine 400 milyon sterlinlik ihracat yaptığını bildirdi.
Türkiye'nin rolü
Sürecin başarısız olma ihtimali konusundaki soruları "Başarısızlığa değil, başarıya odaklanılması gerektiği" şeklinde yanıtlayan Flint, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda attığı adımların bu konuya ne kadar odaklandığını gösterdiğini ifade etti. Flint, bunun yetmeyeceğini, Kıbrıs'ta çözümü destekleyen adımların da devamının gerektiğini söyledi.
Türk askerinin adadaki varlığı konusundaki bir soru üzerine, "Bir noktadan sonra istikrarın sağlanması için, adada yabancı askerin olmaması gerekiyor" diyen Flint, bu noktada sadece Türk askeri değil, BM barış gücü askerinin varlığının da tartılaşacağını ifade etti.
Adanın yabancı askerden nasıl arındırılacağının ise adada yaşayan iki toplumun güvenlik kaygılarının giderilmesine bağlı olduğunu anlatan Flint, bir başka soru üzerine de Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde ilerleme sağlaması gereken alanlar bulunduğunu, reformlar açısından 2009 yılının önemli bir yıl olacağını belirtti.
Türkiye'nin uluslararası alanda oynadığı ve oynaması gereken role de dikkati çeken Flint, ''Türkiye önemli bir ülke. Bölgesinde de önemli bir oyuncu. Bu rol Kıbrıs'ta barış sürecinin desteklenmesiyle daha da güçlendirilebilir'' dedi.