Kanada ile ticareti dengeli hale getireceğiz

Bakan Çağlayan, Kanada ile olması gereken ticari köprüyü kurma ihtiyacını dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye-Kanada İş Forumu'nda konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kanada'ya 45 gün önce bir ticaret heyetiyle birlikte ziyaret gerçekleştirdiklerini, bugün Türkiye'ye gelen ticaret heyetinin bunun ikincisini gerçekleştirdiğini belirterek, bu ziyaretin Türkiye-Kanada ticari ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir kilometre taşı olacağını söyledi.

Çağlayan, Kanada ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin söylenmeyecek kadar küçük bir rakam olduğunu, 2008'de Türkiye'nin dış ticaret rakamlarının 300 milyar doları geçtiği, Kanada'nın dış ticaret rakımının 800 milyar seviyesinde olduğu dönemde iki ülke arasındaki dış ticaretin 2 milyar dolar seviyesine geldiğini, ancak 2009 küresel kriziyle birlikte bunun 1,2 milyar dolara düştüğünü söyledi.

Çağlayan, şu bilgileri verdi:

"Kanada dünyanın 10 büyük ekonomisi. Dünyanın 10. büyük ihracatçısı ve 10. büyük ithalatçısı. Türkiye, dünyanın 15. büyük ekonomisi, dünyada ihracatta 22. ithalatta ilk 20 içinde bir ülke. Her iki ülkenin toplam dış ticaret rakamı 1 trilyon dolar, iki ülke arasındaki dış ticaret 1,2 milyar dolar. İki ülkenin toplam dış ticaret hacminin binde biri. Toplam dış ticaret rakamlarında iki ülkenin kendi arasındaki dış ticareti binde bir.

Kanada'nın geçen 327 milyar dolar ithalatı var. Türkiye'nin Kanada'ya ihracatı 330 milyon dolar. Türkiye'nin Kanada'ya ithalatı içindeki yeri de binde bir. Türkiye'nin 2009'daki ithalatı 140 milyar dolar. Bunun içinden Kanada'dan yapılan ithalat 1 milyar dolar. Bu gösteriyor ki bizim aramızda olması gereken ticari köprüyü tam oluşturamamışız. Ticaretimizi dengeli hale getireceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir