Kayıp uçak artık havadan aranmayacak

Kuala Lumpur Pekin seferini yaparken 227 yolcu ve 12 mürettebatı ile ortadan kaybolan Malezya uçağını bulmak için 8 Mart'tan itibaren sürdürülen havadan arama çalışmaları resmen sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELBOURNE - Ortadan kaybolduğu günden bu yana çeşitli ülkelere ait hava arama uçakları ile Hint Okyanusu’nda devama eden havadan arama çalışmalarında kayıp uçağa ait hiç bir bulguya rastlanamadı.

Daha önce uydular tarafından tespit edilen ve okyanusun yüzeyinde yüzdüğü açıklanan parçalara da rastlanamayınca havadan arama çalışmalarının durdurulduğu bildirildi.

Avustralya P3 Orion uçağı herhangi bir gelişmeye tedbir olarak bölgede bekletileceği açıklandı. Havadan arama çalışmalarında yer alan Avustralya, Yeni Zelanda, Malezya, Japonya, Güney Kore, Amerika, İngiltere ve Çin’e ait arama uçaklarının 18 Mart tarihinden beri 4.5 milyon metrekarelik alanı taramak için 300’den fazla arama uçuşu yaptığı açıklandı.

Arama okyanus tabanında devam edecek

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, ‘kayıp uçağı havadan arama çalışmalarının sona erdirildiğini’ açıklamasından sonra Avustralya liderliğindeki Ortak Arama Ajansı Koordinasyon Merkezi, arama çalışmalarına katılan uçakları çoğunun bölgeden ayrılacağı belirtildi.

Bu açıklamanın ardından, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Yeni Zelanda ve Malezya uçakların üsse dönmekte olduğunu doğruladı. Ancak kayıp uçakta en fazla vatandaşı bulunan Çin’den konu ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Avustralyalı yetkililer kayıp Malezya uçağını arama çalışmalarının bundan sonraki haftalarda okyanus dibine odaklanılarak devam edeceğini açıkladı. 

Avustralya, Çin ve İngiltere’ye ait 14 geminin deniz yüzeyinden ‘Karara Kutu’ sinyali almak armalarını sürdüreceğini belirten Avustralyalı yetkililer ancak bu armaların çok yoğun olmayacağı ‘büyük ölçekli hava ve deniz aramasının sona erdiği’’ belirtildi. Önümüzdeki haftalarda yoğunlaşacağı açıklanan deniz tabanındaki armalara yeni deniz radarları ile donatılan Bluefin-21 isimli insansız denizaltı ile devam edilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir