Kia'nın karı %97,3 yükseldi

Şirketin geçen yıl dördüncü çeyrekte karı önceki yılın aynı dönemine göre yükselerek 54 milyon dolara çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SEUL - Güney Koreli otomotiv firması Hyundai'nin geçen yıl son çeyreğinde karı düşerken, Kia firmasının ise arttı.

Hyundai şirketi, geçen yıl 31 Aralık'ta sona eren çeyrek itibariyle karının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 düşerek 177,6 milyon dolar olduğunu açıkladı. Firmanın önceki yıl aynı çeyrekte karı 245 milyon dolardı. Dünyanın beşinci büyük otomotiv şirketi Hyundai'nin, aynı çeyrekteki satışları ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artarak 6,4 milyar dolar oldu. Geçen yılın tamamında ise şirketin karı yüzde 13,9 gerileyerek 1,05 milyar dolar, satışları ise yüzde 5,1 yükselerek 23,35 milyar dolara çıktı.

Bu arada Hyundai'nin iştiraki olan Kia'nın geçen yıl dördüncü çeyrekte karı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 97,3 yükselerek 54 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde şirketin satışları yüzde 7,4 artarak 3,65 milyar dolar oldu. Geçen yılın tamamı için şirketin karı 82 milyon dolar, satışları ise 11,8 milyar dolar oldu.

Fiat'ın karı geriledi

Bu arada İtalyan otomotiv devi Fiat, Batı Avrupa ve Güney Amerika'da talebin düşmesi nedeniyle geçen yıl dördüncü çeyrekte karının önceki yıl aynı döneme göre yüzde 69,8 geriledi. Şirket, 2007 yılının dördüncü çeyreğinde 597 milyon euro olan karının geçen yılın aynı döneminde 180 milyon euroya indiğini, 2007'in tamamında 2,05 milyar euro olan karının yüzde 16,2 azalarak geçen yıl 1,72 milyar euroya indiğini açıkladı.

Öte yandan İtalya'da yayımlanan La Repubblica, Fiat'ın yüzde 30 hissesine sahip Agnelli ailesinin, Fransız Peugeot Citroen firmasıyla muhtemel bir birleşme için 2 milyar euro sermaye artırmayı düşündüğünü yazdı. Fiat sözcüsü Simone Migliarino yaptığı açıklamada, "bugün Fiat'ın muhtemel sermaye artışıyla ilgili bir İtalyan gazetesinde çıkan haberin temelsiz olduğunu" söyledi.

Peugeot-Citroen sözcüsü Pierre-Olivier Salmon da haberle ilgili yorum yapmadı. Fiat hafta içinde ABD'nin otomotiv üretim şirketlerinden Chrysler ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı.