Kıbrıs Rum kesimine 150 milyon euroluk kredi

Euro Bölgesi maliye bakanları Kıbrıs Rum kesimine yeni kredi dilimini onayladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - Euro Bölgesi maliye bakanları, Kıbrıs Rum kesimine yeni kredi diliminin serbest bırakılmasına yeşil ışık yaktı. 

Maliye bakanları 150 milyon euroluk kredi dilimini nisan başında serbest bırakması kararı alırken Uluslararası Para Fonunun (IMF) da eş zamanlı olarak 86 milyon euro krediyi Rum yönetimine aktarması bekleniyor. 

Euro Bölgesi maliye bakanlarının ortak açıklamasında, Kıbrıs Rum kesiminden mali disiplini sürdürmesini ve sürdürülebilir büyümenin şartlarını oluşturması talep edildi. 

Bu arada maliye bakanları, Yunanistan'ın aralıktan beri beklediği, 4,9 milyar avrosu Avro Bölgesi ve 1,9 milyar eurosu IMF'den olmak üzere toplam 6,8 milyar euroluk kredi diliminin serbest bırakılması için AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin oluşturduğu Troyka'yla anlaşmayı şart koşarken, Atina'ya elini çabuk tutması ve bu hafta içinde sonuca ulaşması baskısı yaptı. 

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Troyka heyetinin sonsuza dek Atina'da kalamayacağını söyledi. 

Yunanistan'ın geçen hafta açıklanan stres testi sonuçlarına göre bankaların ilave sermaye ihtiyacı 6,4 milyar euro düzeyinde bulunsa da IMF bu rakamı yetersiz görüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir