Kıbrıs'ta taraflar birbirini suçladı

Yeşilırmak'ta yaşanan olaylardan ötürü Kıbrıs'ta taraflar birbirlerini suçladılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile bugün yapacağı görüşmenin iptaline neden olan, dün Yeşilırmak kapısında yaşanılan gelişmelerden Rum fanatikleri sorumlu tuttu.

Mehmet Ali Talat, bu akşam, Girne'nin Karaağaç köyünü ziyareti sırasında, Kıbrıs Rum yönetiminin, Güzelyurt'taki Ay. Mamas Kilisesi'nde ayin yapmak için, önceden belirlenen prosedüre uymadan, henüz resmen açılmayan Yeşilırmak kapısından KKTC'ye geçiş yapmak isteyen Rumlar'ın yaşadıklarını gerekçe göstererek, bugünkü liderler görüşmesini iptal etmesini değerlendirdi.

Bu konuda Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas veya herhangi bir Rum siyasiyi suçlamadığını belirten Talat, kimi Rum fanatiklerin olayı sabote etme niyetinde olduğuna dair önceden bilgi aldıklarını açıkladı.

Ay. Mamas ayinine Yeşilırmak kapısından geçilerek gidilmesi konusunda varılan prosedürle ilgili bilgi veren Talat, bu kapının resmen açık olmadığına işaret ederek, işlemlerin kolaylaştırılması için önceden isim istendiğini, dün, listede ismi olmayanların otobüslere yerleştirildiğini, sonrasında da kimlik gösterilmediğini anlattı.

Müzakerelerin bugün 1. yılı olduğunu ve bugünkü 2. turun ilk görüşmesinin bilinen nedenlerle yapılamadığını ifade eden Talat, "Bunun esas nedeni, bazı fanatiklerin, yani Rum fanatiklerin bu işi sabote etme niyetinden kaynaklanıyor. Bakın ben Rum tarafını suçlamıyorum, Hristofyas'ı ya da falan siyasetçiyi suçlamıyorum ama belli sayıda fanatiğin bu geçişi sabote edeceğiyle ilgili bilgilerimiz zaten vardı. Son geceye kadar da bu konuda bilgi bize geliyordu" dedi.

Talat, Rum tarafının, "ortam bozuldu, Türk tarafı iyiniyet göstermedi" dediğini ve bugünkü görüşmenin olmadığını bildirdi.

Talat, bugün Hristofyas ile telefon görüşmesi yaptığını ve görüşmeyi 10 Eylül'de daha önceden kararlaştırıldığı gibi sürdüreceklerini kaydetti.

Rum tarafı Türk tarafını suçladı

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Yeşilırmak kapısında dün yaşanılanlar ile Şam ve Fransa'ya yaptığı ziyaret hakkında Rum siyasal parti liderlerine bilgi verdi.

Rum radyosunun haberine göre, Rum yönetimi sözcüsü Stefanos Stefanu, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Türk tarafını, Kıbrıslı Rumların Ay. Mamas ayinine engelsiz bir biçimde gitmeleri konusunda "tutarsız davranmakla" suçladı.

Kıbrıs Türk tarafının, "Ay. Mamas'a gidişle ilgili anlaşmayı ihlal ettiğini" savunan Rum sözcü, sorunun, Türk yetkililerin olayı ele alış biçimindeki davranışlarından kaynaklandığını öne sürdü.

Kıbrıs Rum yönetimi, dün, Güzelyurt'taki A. Mamas Kilisesi'nde ayin yapmak için, önceden belirlenen prosedüre uymadan, henüz resmen açılmayan Yeşilırmak kapısından KKTC'ye geçiş yapmak isteyen Rumlar'ın yaşadığı sorunları gerekçe göstererek, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, kapsamlı müzakereler çerçevesinde bugün yapılması kararlaştırılan 2. turun ilk görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

Bu nedenle bugünkü liderler görüşmesi yapılamadı.