Kırım Tatarlarından Rusya'ya protesto

Berlin'de Rus Büyükelçiliği önünde ''Kırım’daki Tatar Kardeşine Sahip Çık'' sloganıyla miting düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya’nın başkenti Berlin’de, Rusya’nın Kırım'a müdahalesi protesto edildi. Batı Avrupa Kırım Tatar Dayanışma ve Kültür Merkezi öncülüğünde, ''Kırım'daki Tatar Kardeşine Sahip Çık'' sloganıyla Rusya’nın Berlin Büyükelçiliği önünde düzenlenen mitinge, Berlin’deki Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de destek verdi.

Berlin'de yaşayan bazı Ukraynalıların da katıldığı mitingde, Türk, Azerbaycan, Ukrayna ve Kırım bayrakları taşıyan göstericiler, saz eşliğinde marşlar okudu.

''Kırım, Ukrayna'da kalacak'', ''18 Mayıs1944 unutulmadı'', ''Kırım bayraktır teslim edilmez'', ''Kırım’a askeri müdahale olmasın'', ''Biz Tatarlar Kırım'da kalacağız'' yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, sık sık ''Putin Kırım’dan çık'', ''Putin, Ukrayna’dan elini çek'' sloganları attı.

Rus Büyükelçiliği önünde bulunan bir ağaca, ''18 Mart 1944'' tarihi yazılı bir çelenk asan protestoculardan bir grup, daha sonra Büyükelçiliğin kapısına protesto mektubu koydu.

Mitinge katılan Nurten Alkan, yaptığı açıklamada, mitingin Kırım halkının özgürlüğü için düzenlendiğini belirterek, ''Kırım halkı Ruslar tarafından vatanından kovuldu. Dünyanın dört bir tarafında dağıldılar. En son büyük katliam 1944'te yapıldı. Kırım topraklarına Ruslar kendi insanlarını yerleştirdi. Bugün o yerleşmiş işgalciler Kırım'ı elde etmek istiyorlar. Biz, dünya kamuoyunun Kırım’ın Kırımlılarda kalması için bir şeyler yapmasını istiyoruz. Onun için buradayız'' dedi.

Berlin'de yaşayan Ukraynalı Lilia da "Rus işgaline karşı Ukraynalılar olarak kardeşlerimizi desteklemek için geldik. Bu işgali bir hak etmeyen ülkedir'' ifadesini kullandı.

Oğuzhan Yalçın da kendisinin Kazan Tatarı olduğunu ve  Kırım’a yaşananlarının benzerinin Kazan’da da olduğunu dile getirerek, ‘’Tatarların soykırıma son verilmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Miting, Kur'an-ı Kerim okunması ve dua edilmesinin ardından sona erdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir