Kore Yarımadası'nda gerilim tırmanıyor

Kuzey Kore “Güney Kore'nin attığı adımlar yarımadayı savaşa götürüyor" açıklaması yaptı. Güney Kore'deyse, Kuzey Kore aleyhtarı gösteriler şiddetini artırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD ve Güney Kore Savunma Bakanlıkları "yakın danışmalarda" bulunup, Kuzey Kore'ye eşgüdüm içinde cevap verecek.  Güney Kore- ABD ortak askeri tatbikatın 28 Kasım pazar günü başlayacağını ve saldırının geliştiği bölgede yapılacağı belirtildi.

Öte yandan, Kuzey Kore “Güney Kore'nin attığı adımlar yarımadayı savaşa götürüyor" açıklaması yaptı. Güney Kore'deyse, Kuzey Kore aleyhtarı gösteriler şiddetini artırıyor.

Obama'dan Güney Kore'ye destek

ABD Başkanı Barack Obama'nın, ülkesinin Güney Kore'ye olan "sarsılmaz desteğini" yinelediği bildirildi.

Obama'nın kurmaylarının, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait Yeonpyeong adasına ateş açmasını görüştükleri toplantının ardından Beyaz Saray tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Obama'nın ABD'nin müttefiki Güney Kore'ye sarsılmaz desteğini yinelediği ve Kore yarımadasında barış ve güvenliği sağlamlaştırmanın öneminin altını çizdiği belirtildi.

Ortak tatbikat pazar günü

Obama ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-Bak'ın, ortak askeri tatbikat kararı aldıkları bildirildi.

Beyaz Saray'dan yayımlanan yazılı açıklamaya göre, Kuzey Kore'nin, Güney Kore'nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açması sonucu, ABD ve Güney Kore yakın bir tarihte ortak askeri tatbikat yapma kararı aldı.

Açıklamada, iki ülkenin Devlet Başkanının bu kararı, "iki ülkenin arasındaki yakın güvenlik işbirliğini devam ettirme azimliğini", "iki ülkenin müttefikliğinin sağlamlığını vurgulama isteği" ve "iki ülkenin bölgedeki barış ve güvenliği korumada kararlı olduklarını gösterme" çerçevesinde aldığı belirtildi.

Öte yandan, Güney Kore haber ajansı Yonhap, Güney Kore-ABD ortak askeri tatbikatın 28 Kasım pazar günü başlayacağını ve saldırının geliştiği bölgede yapılacağını duyurdu.

BM iki ülkeyi görüşmeye davet etti

ABD komutasındaki Güney Kore BM Muharip Gücü (UNC), Güney Koreli ve Kuzey Koreli askeri yetkilileri görüşmeye davet etti.

Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait Yeonpyeong adasına ateş açması ile ilgili UNC Komutanlığının bugün yayımladığı mesajda, gerginliği azaltmak amacıyla iki Kore'nin generalerini, UNC'nin Panmunjon'daki karargahında buluşup, görüşmeye ve bilgi alışverişinde bulunmaya davet etti. Silahtan arındırılmış sınırda yer alan Panmunjom köyü, genelde Güney ve Kuzey Kore yetkililerin buluştuğu nokta olarak biliniyor.

UNC ayrıca, dün iki Kore arasında meydana gelen olaylar ile ilgili soruşturma başlatacağını açıkladı.

Gerginliği BMGK değil, 2 ülke tartışmalı

Kuzey Kore'nin BM temsilci yardımcısı Pak Tok-hun, Kuzey ve Güney Kore arasında sınırda karşılıklı topçu ateşi açılmasıyla ilgili olarak, konunun BM Güvenlik Konseyi'nce değil, iki ülke arasında ele alınması gerektiğini söyledi. 

Pak Tok-hun, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu, Güvenlik Konseyi tarafından değil, Kuzey ve Güney Kore arasında tartışılmalı" dedi.

BM kulislerinde BM Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili olarak acilen toplanabileceği konuşuluyor. Konseyin acilen toplanabilmesi için, konsey üyelerinin başkanlığa bu yönde talepte bulunması gerekiyor.

Avustralya: Çin, Kuzey Kore üzerinde etkili olsun

Avustralya'nın, Çin'i Kuzey Kore üzerinde etkili olmaya çağırdığı bildirildi.

Sky News haber kanalına açıklamalarda bulunan Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, durumun çok gergin olduğunu, Kuzey Kore üzerinde nüfuzu bulunan Çin'i, bu nüfuzunu kullanarak, Pyongyang üzerinde etkili olmaya çağırdı. Rudd, bu konu hakkında ABD, Güney Kore ve Japon yetkilileriyle de görüştüğünü belirtti.

Çin medyası eleştiriden kaçındı

Kuzey Kore'nin, Güney Kore'nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açmasını duyuran Çin medyasının, Kuzey Kore'yi eleştirmekten kaçındığı bildirildi.

Çin'in resmi gazetelerinden Global Times, Kuzey Kore'nin, ateş açmakla "kararlılık" gösterdiğini belirtti ve Güney Kore hükümetinin Kuzey Kore'ye karşı yürütüğü sert politikasını eleştirdi.

Çin Merkez Televizyonu (CCTV) ise Kuzey Kore televizyonundan gelen görüntüleri ekrana getirerek, Kuzey Koreli yetkililerin Güney Kore'yi suçlayan ifadelerine yer verdi.

Japonya: Çin, Kuzey Kore'yi tut

Japonya Başbakanı Naoto Kan, Çin'i Kuzey Kore üzerinde etkili olmaya çağırdı. Naoto Kan, "Kuzey Kore üzerinde nüfuzu bulunan Çin'i, Kuzey Kore'yi başka saldırıda bulunmaktan alıkoyacak olan uluslararası seviyede sarfedilen çabalara katkıda bulunmaya çağırıyoruz" dedi.

Ada'da topçu bataryalar artıyor

Kuzey Kore'nin, Güney Kore'nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açmasının ardından, Güney Kore ordusunun adaya yeni topçu bataryaları konuşlandıracağı bildirildi.

Güney Kore Savunma Bakanı Kim Tae-Young yaptığı açıklamada, "Adada bulundurduğumuz K9 bataryalarına başkalarını da ekleyeceğiz ve 105 milimetrelik obüs bataraylarının yerine daha uzun menzili obüs batarayaları konuşlandıracağız" dedi.

2 sivil cesedi bulundu

Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin saldırdığı adada, yanmış 2 erkek cesedi bulunduğunu bildirdi.

Güney Kore Sahil Güvenlik yetkilileri, saldırı sonucu yıkılan bir inşaatta bulunan cesetlerin 60'lı yaşlarda olduğu tahmin edilen iki inşaat işçisine ait olduğunu belirtti.

Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait bir adaya dün topçu saldırısında bulunması sonucu 2 deniz piyadesi ölmüş ve siviller yaralanmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir