Kravuç: Ukrayna 'iç savaşın eşiğinde'

Ukrayna'nın eski cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk, ülkenin "iç savaş eşiğinde" olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV- Ukrayna’da, gözaltına alınan göstericilere af tanınması sorunu parlamentoda görüşülürken, bağımsızlık sonrası dönemin ilk cumhurbaşkanı ülkenin "iç savaşın eşiğinde" olduğu uyarısında bulundu.

1991-94 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Leonid Kravçuk, parlamentodaki görüşmeyi açış konuşmasında, herkesin "büyük bir sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini" söyledi.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç önceki günkü açıklamasında, hükümet binalarını boşaltmaları, barikatları kaldırmaları şartıyla protestoculara af tanınması teklifini getirmişti.

BBC'de yer alan habere göre, muhalefet bu çağrıya karşı çıkıp erken seçime gidilmesini talep ediyor.

Başbakan Mikola Azarov ve kabinesi dün tıklayın istifa etmişti.

Parlamento da, gösteri yasağını, protestocuların kask giymesini ve göstericilerin herhangi bir suçlama yöneltilmeden gözaltına alınmasını içeren yasaları oy çokluğuyla tıklayın iptal etti.

Gösteriler, Kasım ayında Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in Avrupa Birliği ile ticari ilişkileri geliştirmeyi öngören anlaşmayı imzalamak yerine Rusya’nın Ukrayna devlet tahvillerine 15 milyar dolarlık yatırımını kabul etmesi üzerine başladı.

Merkel'den göstericilere destek

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel bugünkü açıklamasında Ukrayna'nın Avrupa yanlısı protestocularına desteğini ifade ederek taleplerinin dinlenmesi gerektiğini vurguladı.

Berlin'deki parlamento konuşmasında Merkel, Ukrayna hükümetine karşı "cesur gösterileri" selamlayarak "AB'nin temel aldığı değerler için mücadele ediyorlar, bu yüzden de dinlenmeleri gerekiyor." dedi.

Beyaz Saray'dan çağrı

Kiev’deki milletvekilleri göstericilere af tanınmasını görüşmeden önce, Beyaz Saray ‘meseleyi ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in Salı günü yaptıkları telefon görüşmelerinde ele aldıklarını’ belirtti.

Beyaz Saray, Biden’in ‘ilerlemeden memnuniyet duyduğunu’ ifade edip Yanukoviç’e de parlamentonun rafa kaldırdığı gösteri yasağını içeren yasaların iptaline imza atması çağrısında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir