Kredi krizi, sigortacıları da vuruyor

2'nci çeyrekte AIG, 5 milyar dolar zarar ederken, ilk çeyrekte AXA'nın karı yüzde 32, Allianz SE'nin karı yüzde 28 azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK/PARİS/FRANKFURT - ABD'de yüksek riskli tutsat (mortgage) kredilerinin tetiklediği küresel kredi krizi sigorta şirketlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Dünyanın en büyük sigorta şirketi American International Group (AIG), Nisan-Haziran döneminde 5,36 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. AIG, geçen yıl aynı dönemde 4,28 milyar dolar kar etmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde de 7,7 milyar dolar zarar eden AIG'in, son üç çeyrekteki zararı 18 milyar doları aştı. AIG, 2008'in ikinci çeyreğindeki kaybın büyük bölümünün "tutsat destekli menkul kıymetler ve yapısal menkul kıymetlerin değerindeki ciddi ve hızlı düşüşten" kaynaklandığını açıkladı. AIG Başkanı ve üst yöneticisi Robert Willumstad, şirketin ikinci çeyrek sonuçlarının konut ve kredi piyasalarındaki zorlu koşullardan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Avrupa'nın ikinci büyük sigorta şirketi Fransız AXA da yılın ilk yarısında karının yüzde 32 düşerek, 2,162 milyar euro olduğunu bildirdi.

Alman Allianz SE sigorta şirketinin ikinci çeyrek karı da yüzde 28 azaldı. Münih merkezli Allianz SE, zorlu piyasa koşulları nedeniyle nisan-haziran döneminde karının 1,5 milyar euroya düştüğünü açıkladı. Şirket geçen yıl aynı dönemde 2,1 milyar euro kar etmişti. Şirketin, geçen yıl ikinci çeyrekte 24,3 milyar euro olan gelirlerinin bu yıl aynı dönemde yüzde 10 azalışla 22 milyar euroya gerilediği de ifade edildi.

Şirket, "zorlu piyasa koşullarının 2009'da da devam etmesini beklediğini" bildirdi.