Kredi notu korkusundan yüzde 50 indirime gittiler

Belçika ve Fransa, kredi notu korkusundan Dexia'ya sağladıkları hazine garantilerini 90 milyar eurodan 45 milyar euroya düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının son dönemde ardı ardına notunu indirdikleri Belçika ve negatif izlemeye aldıkları Fransa, ekim ayında kurtardıkları Dexia'ya sağladıkları hazine garantilerini 90 milyar eurodan 45 milyar euroya düşürdü.

Belçika Maliye Bakanı Steven Vanackere, ekim ayındaki kurtarma operasyonunda Belçika birimi kamulaştırılan Dexia'dan kaynaklanan riskin imkanlar ölçüsünde kademeli olarak azaltıldığını söyledi.

Vanackere, yarıya indirilen garantilerin Dexia'nın Belçika Merkez Bankası ve kamulaştırılan Belçika birimine (Dexia Bank Belgium) olan borçlarının ödenmesinde kullanılacağını bildirdi.

Ekim ayında Belçika birimi 4 milyar euroya kamulaştırılan Dexia'nın riskli kredileri Fransa merkezli yeni birimde toplanmış ve buna sağlanan 90 milyar euroluk ortak hazine garantisinin yüzde 60,5'ini Belçika, yüzde 36,5'ini Fransa ve yüzde 3'ünü Lüksemburg üstlenmişti.

Dexia'yı kurtarma operasyonunda üstlendiği ağır risk nedeniyle kredi notu hızla inişe geçen Belçika son olarak 17 Aralık'ta Moody's tarafından iki kademe not indirimiyle cezalandırılmıştı.

Zordaki bankaları yanında yüksek bütçe açığı nedeniyle kredi derecelendirme kuruluşlarından ardı ardına uyarılar alan Fransa ise son olarak geçen hafta Fitch tarafından negatif izlenmeye alınmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir