Kritik istihdam verisi açıklandı

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat'ta 295 binle beklentiyi aştı. İşsizlik yüzde 5,5'e geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de tarım dışı istihdamda artış Şubat ayında hız kazanırken, işsizlik oranı yüzde 5.5 ile altı buçuk yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine inerek Fed'in Haziran ayında faiz artışını değerlendirebileceği beklentisini kuvvetlendirdi.
              
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tarım dışı istihdam Ocak ayındaki 239,000 artışın ardından Şubat ayında 295,000 ile beklentilerin üzerinde arttı. Ocak ayında yüzde 5.7 düzeyinde bulunan işsizlik ise Mayıs 2008'den bu yana en düşük seviyeye indi.
              
Reuters anketine katılan ekonomistler tarım dışı istihdamın Şubat'ta 240,000 artmasını, işsizlik oranının ise yüzde 5.6 olmasını bekliyorlardı.Veriler ABD istihdam piyasasının güçlenmeye devam ettiğini gösteriyor olsa da, işsizlikteki düşüş büyük ölçüde vatandaşların istihdam havuzunu terk ettiğini gösteriyor.

Ücretlerde artış

Ortalama saatlik ücretler ise 0.03 dolar artış kaydetti.

Fed yetkilileri, istihdam piyasasının borçlanma maliyetlerini yükseltilmesini gerektirecek kadar hareketlenip hareketlenmediğini değerlendirirken ücretverisini yakından izliyor.
              
Bugünkü istihdam verisinin bir buçuk hafta sonra, yani 17-18 Mart'ta Fed para politikasını değerlendirmek üzere toplanacak. Birçok uzman, Fed'in Haziran ayında borçlanma maliyetlerinde artışa kapıyı aralayabilmek için bu toplantıda faiz artırımlarında "sabırlı" olunacağı ifadesini kullanmaktan vazgeçeceğini öngörüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir