Krizden ağzı yanan milyoner güvenli limanlara sığındı

The Bank of New York Mellon Varlık Yönetimi Direktörü Joan Crain, 2008 yılından itibaren yaşanan finansal kriz nedeniyle zenginlerin artık hisse yerine bonolara yatırım yaptığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 2008 yılında başlayan ve özellikle batı ekonomilerini vuran küresel kriz zenginlerin de yatırım tercihlerini etkiledi. The Bank of New York Mellon Varlık Yönetimi Direktörü Joan Crain, krizden bu yana daha az risk alındığını söyledi. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve The Bank of New York Mellon işbirliği ile düzenlenen Aile Şirketlerinde Servet Yönetimi Seminerinde konuşan Crain, “İnsanların artık daha güvenli yerlere yatırım yapma konusunda istekleri var. Hisse yerine artık bonolara yatırım yapılıyor. Para kaybetme korkusu oluştu. Ağırlıklı olarak daha az risk tercih ediliyor” dedi.

Aile bankası kurun

Gelişmekte olan ülkelerde zengin sayısının artışı ile yerel kültürü bilen insanları işe aldıklarını ve yeni ofisler açtıklarını belirten Crain, “Dubai, Hong Kong ve Brezilya’da ofisler açıyoruz. Bu bölgedeki insanlara özel yatırım tercihleri sunuyoruz. Ancak dünyanın ortak olarak istedikleri tek şey var o da kurumsallaşma. Dünyanın her yerinde kurumsallaşma konusunda ihtiyaç aynı” şeklinde konuştu. Aile serveti için bir aile bankası kurulmasını tavsiye eden Crain, “Bundan kastım bir banka açmak değil, aile üyelerinin yararlanacağı bir fon oluşturmak. Ebeveynlerin kontröl ettiği bu banka aile üyeleri tarafından girişilecek işe göre fon olarak kullanılabilir. Bu fondan aile bireyleri ihtiyaçları oranında para alabilirler. Ancak bu fon temini bir takım kriterlere uygun olan projeler ve iş planları için geçerli olmalı” dedi. Crain’in diğer tavsiyeleri şöyle:

• Aile şirketleri için en önemli misyon aileyi bir arada tutmak olmalı. Sosyal aile toplantılarının sıklığı burada önem taşıyor.
• Yardım kuruluşlarıyla çalışmak aileyi bir arada tutabilir. Bir yandan da para yönetimi konusunda iyi bir öğrenim deneyimi olabilir.
• Çocukları hangi yaşlarda aile şirketine dahil etmek istiyorsunuz bunun planlamasını yapmak önemli. Çocukların dahiliyeti yavaş yavaş olmalı ve para yönetimi konusunda küçük yaşlarda eğitim verilmeli.
• Ailede herkesin bir rolü olmalı. Biri analist olabilir, bir diğeri tutkal vazifesi görebilir.
The Bank New York Mellon Yönetici Direktörü ve Ülke Müdürü Cihat Takunyacı ise, Bank of New York’un 1784’te kurulan ABD’nin en eski bankası olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir