Krize aile desteği ile direniyorlar

Ekonomik krizden bu yana İspanya'da fakirlik yüzde 8 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya'da yayımlanan bir araştırma sonucuna göre, 2008 yılından bu yana ülke genelinde fakirliğin yüzde 8 arttığı bildirildi.

Valencia Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (IVIE) ve Bancaja Vakfı tarafından yayımlanan "İspanya'da fakirlik ve insan kaynakları" başlıklı raporda, ekonomik krizin etkisinin 2008 yılından itibaren sosyal boyutta çok ciddi olarak hissedildiğinin altı çizildi.
Ekonomik olarak gelir ve işsizlik temel alınarak hazırlanan fakirlik raporunda, İspanya'nın krizden en fazla etkilenen özerk yönetimleri güneydeki Kanarya Adaları, Valencia ve Endülüs olarak gösterildi. Krizin ülkeyi kuzey ve güney olarak ikiye böldüğü bir kez daha bu raporda ortaya çıkarken, kuzeydeki Navarra, Rioja ve Bask bölgelerinde fakirliğin azaldığı bile görüldü.
Bu arada ülkede mevcut durumda yüzde 27'ye varan işsizlik sorunuyla ilgili olarak, 1 yıldan uzun süredir işsiz olan İspanyolların sayısının 2006 yılına göre 2013'te 7 kat arttığı belirtildi. Krizle birlikte İspanyol halkının maddi refah düzeyinin ortalama yüzde 13,7 düştüğü kaydedildi. Raporda ayrıca, krize karşı İspanyolların en iyi desteği aile içindeki dayanışmadan aldığının altı çizildi.
Ekonomik krizin, sosyal boyutta sağlık ve eğitime etkisinin, istatistik veri eksikliğinden henüz net bir şekilde belirlenemediği de vurgulandı.