”Küçük bankaların 'engellerini' kaldıracağız”

ABD Başkanı Obama ve Hazine Bakanı Geithner dün küçük bankaların yöneticileriyle görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - ABD Başkanı Barack Obama ve Hazine Bakanı Timothy Geithner dün küçük bankaların yöneticileriyle görüştü.

Obama, Beyaz Saray'daki görüşmede, küçük bankaların halen düzenlemeler konusunda bazı engellerle uğraştığını, yönetiminin bağımsız düzenleyici kurumlar üzerinde doğrudan etkisi olmadığını ancak, küçük bankaların daha fazla kredi vermesini sınırlandırabilecek bürokratik engelleri azaltmaya çalışacaklarını söyledi.

"En kötünün geride kaldığı konusunda çok iyimser olduğumuzu hissediyorum" diyen Obama, işletmelerin istihdam yaratmasına yardımcı olması için gerekli krediyi sağlamada gelecek aylarda çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Obama yönetimi, 100 bin doların altındaki küçük ve orta boy işletme kredilerinin yüzde 50'sinden fazlasını karşılayan küçük bankalara büyük önem veriyor.

Bu arada Obama ile Beyaz Saray'da küçük bankaların yöneticileriyle görüşen Hazine Bakanı Timothy Geithner da National Public Radio'ya verdiği demeçte, ekonomideki koşullarda, tüketici ve iş adamlarının güveninin yükselmesi bakımından düzeldiğine ilişkin işaretler bulunduğunu söyledi.

Dördüncü çeyrekte ekonomik büyümenin muhtemelen hız kazandığını ancak, ekonomideki sorunların üstesinden gelmenin zaman alacağını bildiren Geithner, "Çok derin bir delikteydik ve zarar gören güveni onarmak uzun zaman alacak" dedi.

Bankaların sıkı kredi koşullarının ekonominin toparlanması konusunda risk yarattığına işaret eden Geithner, "şu anda karşı karşıya olduğumuz gerçek tehlike, bankaların yeterli kredi vermemesi ve işletmelere ekonominin büyümesi için ihtiyaç duydukları sermayeyi sağlamaması" diye konuştu.

Bankalara küçük ve orta boy işletmelere daha fazla kredi vermeleri çağrısını yineleyen Geithner, büyük bankaların, Amerikan halkının onlara olan güvenini kaybettiğini anladıklarına inanmadığını, bankaların bu güveni sağlaması için uzun bir yol kat etmesi gerektiğini bildirdi.

Obama yönetiminin, geçen yılki finansal krizin tekrarını önleyeceğinden emin olduğunu vurgulayan Geithner, "finansal krizin ikinci dalgası olmayacağını, böyle bir durumu önlemek için ne gerekiyorsa yapacaklarını ve bunu önleme kapasitesine sahip olduklarını" kaydetti.