Küresel ekonomi son 3 yılın en iyi döneminde

G20'de tartışmalar, küresel ekonomik risklerin izlenmesinde hangi göstergelere dikkat edilmesi gerektiğine odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin temsil edildiği G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Toplantısı'nda, tartışmalar, küresel ekonomik risklerin izlenmesinde hangi göstergelerin dikkate alınması gerektiği üzerinde odaklandı.

Birçok G20 üyesi, cari hesaplar dengesi, döviz kuru ve rezervler, kamu borç ve açıkları ile özel borç seviyesinin gösterge olarak kabul edilmesini destekliyor. Ancak Çin, döviz kuru ve rezervi kriterine karşı çıkıyor.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ise toplantılarda dünya ekonomisi konusunda daha iyimser bir tablo çizerek, küresel ekonominin her açıdan, son iki ya da üç yılın en iyi dönemini yaşadığını söyledi.

Geithner, finansal piyasaların ihtiyacı olan istikrar, etkinlik ve yeniliğin dengesini sağlamak için daha sıkı mali düzenlemenin, sürdürülebilir toparlanmada merkezi rolü olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, G20 ülkeleri arasında ''küresel dengesizlikleri tespit etme'' konusunda bir anlaşma olduğunu, ancak göstergeler konusunda tartışmaların sürdüğünü belirtti.

Almanya Maliye Bakan Yardımcısı Joerg Asmussen de ülkelerin çoğunluğunun beş göstergenin kabul edilmesini desteklediğini belirtti.

G20 ülkeleri, ekonomik dengesizliklerin ne zaman tehlikeli hale geleceği konusunda da henüz bir sınır belirlemedi.

Çin üzerindeki baskı

Küresel ekonomik risklerin izlenmesindeki göstergeler konusunda birçok G20 üyesi ülke anlaşsa da Çin özellikle döviz kuru ve rezervi göstergesine karşı çıkıyor.

Pekin yönetimi, uzun süredir, dolar satın alarak yuanın değerini düşük tutup haksız ticari avantaj kazanmakla suçlanıyordu.

Bazı ekonomistler, Çin ve diğer ''merkantilist'' ülkelerin, özellikle ABD Doları başta olmak üzere aşırı döviz rezervi bulundurarak, 2008 krizine katkıda bulunduğunu savunuyor. Ayrıca, bu ülkelerin bütçe fazlalarıyla, ABD hazine tahvillerine yatırım yaparak, ABD'nin borçlanma maliyetini ucuzlattıkları ve bu ülkede ''konut balonu'' yaşanmasına yardımcı oldukları da iddia ediliyor. 

Çin Maliye Bakanı Xie Xuren, finansal kriz ve ekonomik şoklarla karşı karşıya bulunan gelişmekte olan piyasaların belli bir miktar rezervi elinde tutmaya ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Birçok Asya ülkesi, para birimleri sert şekilde devalüe edildikten sonra 1997 Asya krizinden sonra döviz rezervlerini artırmaya başladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir