Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

Piyasalar, ABD perakende satışlar olmak üzere açıklanacak makroekonomik veriler ve jeopolitik risklere ilişkin haber ve açıklamalara odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar dün genel olarak yatay bant içinde karışık bir seyir izlerken, bugün başta ABD perakende satışlar olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin ve jeopolitik risklere ilişkin haber ve açıklamaların takip edileceği belirtiliyor. 

ABD'de dün 10 yıl vadeli tahvil faizleri son bir ayın en yüksek seviyesi olan 2,55'e yükselirken, hisse senedi piyasaları yatay bir seyir izledi. Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,12 düşüşle 17.049 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,09, Nasdaq endeksi yüzde 0,12 yükseldi. Analistler, bugün açıklanacak ağustos ayı perakende satışlar ve Michigan Üniversitesi güven endeksinin takip edileceğini belirtiyor. 

Avrupa tarafında Rusya-Ukrayna gerginliği ile ilgili haber ve açıklamaların gündemin ilk sıralarında kalmaya devam ettiğini ifade eden analistler, bugün Euro Bölgesi sanayi üretimi ve istihdam verilerinin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. Euro/dolar paritesi dün 1,29 seviyelerindeki yatay seyrini sürdürürken, hisse senedi piyasaları günü sınırlı düşüşlerle tamamladı. 

Yurt içi piyasalarda, dünkü hareketli veri ve haber gündeminde piyasaların beklentilerinin dışında bir gelişme olmamasına karşın düşüş eğiliminin devam ettiği görüldü. 

BIST 100 endeksi dün analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 79.000 puanın hemen altında günü tamamlarken, uzmanlar bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,21 seviyesini test eden dolar/TL'nin yükseliş isteğinin borsada satış baskısına neden olduğu tahmin ediyor. 

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak verilerin izleneceğini ve başta terör örgütü IŞİD ile mücadele için alınan uluslararası kararlar ile ilgili haber ve açıklamaların bölgeye ilişkin risk algısını belirlemesi bakımından takip edileceği belirtiyor. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 

10.00 Türkiye, temmuz ayı sanayi ciro endeksi 

12.00 Euro Bölgesi, temmuz ayı sanayi üretimi 

12.00 Euro Bölgesi, 2. çeyrek istihdam 

15.30 ABD, ağustos ayı perakende satışlar  

16.55 ABD, Michigan Üniversitesi güven endeksi  

Bu konularda ilginizi çekebilir