Küresel piyasalar ABD verisine odaklandı

Küresel piyasalar bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de, önceki gün ADP özel sektör istihdamı, dün de haftalık işsizlik başvuruları verisinin beklentileri karşılamamasının ardından gözler bugünkü tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine çevrildi. Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) haziran ayı toplantısı öncesindeki önemli verilerden biri olan tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirtiyor. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,05 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,02 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,18 değer kaybetti.

Avrupa tarafında, euro/dolar paritesi 1,15 sınırından 1,14'e kadar gerilerken, pay piyasalarında karışık bir görünüm hakimdi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,24 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,09 yükselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,11 değer kaybetti.

Bugün Japonya'da hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksinin (PMI) 48,9'a gerilemesinin ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,6 değer kaybederken, petrol fiyatları da yaklaşık yüzde 1,5 düşüş kaydetti.

Yurt içinde ise hafta başından bu yana piyasaları etkisi altına alan negatif hava dün de etkiliydi. BIST 100 endeksi 77.520 puan ile yaklaşık 2 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından gelen tepki alımları ile kayıplarının önemli bir kısmını geri aldı ve günü yüzde 0,86 azalışla 78.699 puandan tamamladı. Analistler, bugün piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye değerlendirmesinin bekleneceğini ifade ederek, ABD verilerinin ise piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin bugün yapacağı gözden geçirme öncesi değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, kuruluşun, Türkiye'nin "BB+" olan kredi notu ve "negatif" olan görünümünde değişiklik yapmayacağını tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

15.30 ABD, nisan ayı tarım dışı istihdam 

15.30 ABD, nisan ayı işsizlik oranı 

15.30 ABD, nisan ayı saatlik kazançlar

17.30 Türkiye, nisan ayı Hazine nakit dengesi

Bu konularda ilginizi çekebilir