Küresel piyasalar Draghi ile hareketlendi

Küresel piyasalar ABD ve İngiltere piyasalarının tatil olduğu haftanın ilk işlem gününde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'den gelen açıklamalarla hareketlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ECB Başkanı Draghi dün Portekiz'in Sintra kentinde ECB tarafından düzenlenen forumda, "Düşük enflasyon döneminde para politikası" konulu bir konuşma yaptı.  

Draghi, Euro Bölgesi'nde deflasyonist beklentilerin gerçekleşebileceği yönünde bir risk olduğunu, bunun daha sonra hanehalkı ve firmaların, klasik bir deflasyonist döngüde harcamalarını ertelemelerine neden olabileceğini belirtirek "Biz enflasyonun uzun süre çok düşük seyretmesine boyun eğmiş değiliz. Enflasyon beklentilerinde istikrarsızlık oluşması halinde bu durum geniş tabanlı varlık alım programı için zemin hazırlayabilir" ifadelerini kullandı. 

Analistler, ECB'nin 5 Haziranda yapılacak toplantısı öncesinde Draghi'nin açıklamalarının faiz indirimi yönünde güçlü sinyaller verdiğini kaydediyor. 

Dün Avrupa'da Ukrayna Devlet Başkanlığı seçimi ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Almanya DAX endeksi Draghi'nin açıklamalarından da bulduğu destekle yüzde 1,3 yükseldi.  

Asya'da bugün Japonya Nikkei endeksi yüzde 0,2 yükselişle kapanırken, Çin Şanghay bileşik endeksi 0,1 artışla seyrediyor. 

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi 80 bine doğru hareketlendi. Endeks dün yüzde 0,69 değer kazanarak 78.603,16 puandan kapanırken, dolar/TL 2,0872 avro/TL 2,8508 seviyelerinde bulunuyor. Döviz sepeti ise yüzde 0,2 artışla 2,4688 seviyelerinde seyrediyor. 

Dün Hazine'nin 15 Temmuz 2015 itfalı kuponsuz tahvil ihalesinde net satış 809,5 milyon lira olurken, ortalama bileşik faiz yüzde 8,72 düzeyinde oluştu. Hazine bugün 7 ve 10 yıllık iki ihale daha düzenleyecek. 

Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi olarak nitelendirilen 1 hafta vadeli repo ihale faizini 0,5 puan indirmesinin ardından, haziran ayında da faiz indirimine devam edip etmeyeceği tartışılırken, TCMB Başkanı Erdem Başçı dün ECB tarafından düzenlenen Merkez Bankacılığı Konferansı'nda "Yeni Düzenleme Ortamında Para Politikası" konulu sunum yaptı. 

Başçı, sunumunda Türkiye'nin enflasyonla mücadele sürecinde olduğunu belirterek, enflasyondaki dalgalanmaların büyük ölçüde uluslararası sermaye akımındaki volatiliteden kaynaklandığını ifade etti. Kurlardaki geçişkenliğin enflasyondaki dalgalanmaların en önemli nedenlerinden birisi olduğuna dikkati çeken Başçı, enflasyon beklentilerin oldukça stabil, ancak hedefin üzerinde olduğunu kaydetti. Başçı, kurda istikrar için düşük küresel faizlerle uyumluluğa ihtiyaç duyulduğunu aktararak, çözümün düşük faizlerle birlikte sıkı makro ihtiyati politikalarda olduğu değerlendirmesini yaptı. 

Analistler, dün ABD  piyasalarının kapalı olması nedeniyle veri akışının zayıf olduğunu, bugün yurt içinde tüketici güven endeksiyle birlikte, ABD'den gelecek dayanıklı tüketim malı siparişleri, tüketici güveni ve konut piyasasıyla ilgili verilerin izleneceğini belirtiyor. 

BIST 100 endeksinin 78.500 direncinin üzerinde kapandığına işaret eden analistler, yukarı hareketlerin devamı halinde 79.500 ve 80.000 seviyelerinin direnç olarak izleneceğini, 78.500'ün ise destek konumuna geleceğini belirtiyor. 

Analistler kar satışları gelmesi halindeyse gün içi işlemlerde ilk desteklerin ise 78.200 ve 77.500 seviyelerinde olduğunu belirtiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir