Küresel piyasalar yeni haftaya negatif başladı

Küresel piyasalar yeni haftaya büyüme endişeleri ile negatif başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Küresel piyasalar yeni haftaya büyüme endişeleri ile negatif başlarken, yurt içi piyasaların bu hafta cari işlemler açığı verisini takip edeceği belirtiliyor. 

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde 10 yıl vadeli tahvil faizleri yatırımcıların risksiz varlıklara yönelmesinin etkisi ile yaklaşık son 4 ayın en düşüğü olan yüzde 2,28'e kadar gerilerken, hisse senedi piyasalarında satış baskılarının etkili olduğu görüldü. 

ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin kafa karıştıran açıklamaları ile Dow Jones endeksi cuma günü yüzde 0,69 değer kaybederken, haftalık bazda kaybı yüzde 2,74 oldu. Dow Jones endeksi geçen haftayı son 10 haftanın en düşüğünden tamamlarken, haftalık bazda S&P 500 endeksi yüzde 3,14, Nasdaq endeksi yüzde 4,45 geriledi. Analistler, Fed üyelerinin konuşmalarının piyasalarda dalgalanma yaratmaya devam edebileceğini belirterek, haftanın ikinci yarısında hareketlenecek veri takviminin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. 

Avrupa tarafında euro/dolar paritesi geçen hafta 1,25 ile 1,28 arasında dalgalandıktan sonra haftayı 1,2623 seviyesinden tamamlarken, hisse senedi piyasaları da satıcılı bir seyir izledi. Başta Almanya olmak üzere ekonomik aktiviteye ilişkin beklentileri olumsuz etkileyen veri ve raporlar hisse senedi piyasasını olumsuz etkilerken, avro/doların tepki yükselişini de sınırlayan en önemli faktör oldu. Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 2,40, haftalık bazda yüzde 4,42 değer kaybetti. Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,43, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,64 düşüş kaydederken, analistler bugün Eurogroup toplantısının takip edileceğini ifade ediyor. 

Asya'da, Japonya piyasalarında tatil nedeniyle işlem yapılmazken, Çin'de açıklanan ihracat verisinin beklentileri aşmasına karşın hisse senedi piyasalarının haftaya düşüşle başladıkları görülüyor. 

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 1,20 değer kaybederken, dolar/TL en düşük 2,25 en yüksek 2,2970 aralığında sert bir şekilde dalgalandı. Analistler, bu hafta yurt içinde perşembe günü açıklanacak cari işlemler açığı verisinin takip edileceğini belirterek, bugün ABD piyasaların kapalı olması nedeniyle düşük işlem hacmi ile dalgalı seyrin devam edebileceğini tahmin ediyor. 

Piyasalarda yönü özellikle Fed ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerin açıklamalarının belirleyeceğini aktaran analistler, BIST 100 endeksinde 72.500 seviyesinin destek, 75.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu ifade ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir