Küresel piyasalar yükseliş eğiliminde

Küresel piyasalar mart ayı imalat sanayi verilerinin beklentiler paralelinde gelmesinden bulduğu destekle yükseliş eğilimini sürdürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar dün açıklanan mart ayı imalat sanayi verilerinin genel olarak beklentiler paralelinde gelmesinden bulduğu destekle yükseliş eğilimini devam ettirdi. 

ABD'de cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verisi öncesinde açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentileri karşıladığı görülüyor. Dün açıklanan ISM imalat endeksi verisinin beklentilere yakın ve önceki aya göre artış kaydetmesinin ardından Dow Jones endeksi günü yüzde 0.46 yükselişle 16.532,61 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0.70, Nasdaq endeksi yüzde 1.64 değer kazandı.

Analistler, ABD'de bugün açıklanacak ADP özel sektör istihdam ve şubat ayı fabrika siparişleri verisinin piyasalar tarafından takip edileceğini belirterek, Dow Jones endeksinin 16.500 direnci üzerinde kapanış yapması nedeniyle teknik olarak olumlu havanın bugüne taşınabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında euro/dolar paritesinin 1.38 seviyelerinde yatay seyrettiği ve açıklanan imalat sanayi PMI verilerinin beklentilere yakın gelmesinin ardından hisse senedi piyasalarının yükseliş kaydettiği görüldü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0.50 oranında artışla analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 9.600 puanın hemen üzerinde tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0.82, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,80, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1.19 yükseliş kaydetti.

Yurtiçi piyasalarda ise seçim öncesi başlayan rallinin, seçim sonrasında küresel piyasalardaki yükselişlerden de destek bulduğu ve döviz kurları ile faizlerin düştüğü, BIST 100 endeksinin 71000 puanın üzerini test ettiği görüldü. BIST 100 endeksinin dün 70857 puan ile 15 haftanın en yüksek kapanışını gerçekleştirdiğini vurgulayan analistler, banka hisselerindeki kar satışlarının sınırlı kalması ile yükseliş eğiliminin korunduğunu belirtiyor. Analistler, endeksin 72000-72500 aralığının güçlü direnç konumunda olduğunu, banka hisselerinde son bir ayda yüzde 20'yi aşan kazançların etkisiyle bu seviyelere yaklaştıkça kar satışlarını hacmini ve etkisini artırabileceğine dikkati çekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir