Küresel piyasalar yükselişte

Küresel piyasalar hareketlenen veri gündemine odaklanırken yükseliş trendini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda, Yunanistan'ın üçüncü kurtarma paketinin Avro Bölgesi liderleri tarafından kabul edilmesinin ardından dün de batılı ülkelerin İran ile nükleer müzakerelerde anlaşmaya varması yükseliş eğilimini destekledi. 

ABD'de dün açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından dolar endeksi yatay bir seyir izlerken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,45'den yüzde 2,40'a geriledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,42, S&P 500 endeksi yüzde 0,45 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,66 değer kazandı. Analistler, bugün açıklanacak sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verisi ile Bej Kitap'ın piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmasını, açıklanmaya başlayan şirket bilançolarının da takip edileceğini kaydediyor. 

Avrupa tarafında, Yunanistan'ı kurtarma paketinde varılan anlaşmanın ardından konuyla ilgili gelişmelerin takip edilmeye devam edileceğini aktaran analistler, belirsizliğin şimdilik azalmasının etkisiyle pay piyasalarının pozitif bir seyir izlediğini ifade ediyor. Avro/dolar paritesi dün 1,10 - 1,11 arasında yatay bir seyir izlerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,28, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,69 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,23 değer kazandı.  

Asya tarafında bugün Çin'de açıklanan 2'nci çeyrek büyüme verisinin yüzde 1,7 artışla beklentileri aşmasına karşın Şanghay Bileşik endeksinin düşüş eğilimini devam ettirerek, şu dakikalarda yüzde 4,40 değer kaybettiği görülüyor. Bugün kararlarını açıklayan Japonya Merkez Bankası, (BoJ) para politikasında ve faizlerde değişikliğe gitmezken enflasyon tahminlerini düşürdü. BoJ'un kararlarının ardından Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,35 değer kazandı. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 

10.00 Türkiye, nisan dönemi işgücü istatistikleri 

14.30 Türkiye, TCMB Beklenti Anketi 

15.30 ABD, haziran ayı ÜFE 

16.15 ABD, haziran ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanımı 

17.00 Fed Başkanı Yellen'ın Mali Hizmetler Komitesi sunumu 

21.00 ABD, Bej Kitap. 

Bu konularda ilginizi çekebilir