Küresel piyasalarda Fed dopingi

Küresel piyasalar, dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri değiştirmemesi ardından genel olarak pozitif bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed, politika faizini beklendiği gibi mevcut seviyesinde tutma kararı alırken, ilk faiz artışına ilişkin belirgin bir ipucu vermedi. ABD ekonomisinin  son aylarda ılımlı derecede büyümeyi sürdürdüğü belirtilen Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) sonuç bildirisinde, işgücü piyasası ve konut sektörünün güçlenmekte olduğu, enflasyonun ise gerileyen enerji fiyatları nedeniyle hala yüzde 2 hedefinin altında seyrettiği vurgulandı. FOMC'nin halen yüzde 0-0,25 olan politika faiz oranını değiştirmeme kararını oy birliğiyle aldığı toplantının bildirisinde, sonraki toplantılarda faiz artışına tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerine yönelik ilerlemeyi değerlendirerek karar verileceği kaydedildi. FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.  

Ekonomistler, temmuz ayı toplantı bildirisinin önceki metinlere çok yakın olduğuna dikkati çekerek, FOMC'nin faiz artışına eylül toplantısıyla başlayıp başlamayacağı konusunda temkinli olduğunu, ağustos ve eylül ayındaki istihdam verilerinin piyasalarda sert oynaklıklara neden olabileceğini tahmin ediyor.  

ABD'de, Fed kararının ardından ve beklentilerden iyi gelen şirket karlarının desteği ile dün Dow Jones endeksi yüzde 0,69, S&P 500 endeksi yüzde 0,73 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,44 yükseldi. Analistler, ABD'de bugün açıklanacak 2. çeyrek GSYH verisinin takip edileceğini ve yükselişini ikinci güne taşıyan pay piyasalarında bugün daha yatay bir seyir izlenebileceğini kaydediyor. 

Avrupa tarafında Fed kararlarının ardından avro/dolar paritesi 1,1050 seviyesinden 1,0959'a kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 1,0980 seviyelerinde dengelenme çabasında. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,34, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,81 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,16 değer kazandı. 

Asya tarafında, bugün Japonya'da açıklanan haziran ayı sanayi üretimi verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 1,13 değer kazanırken, Çin'de Şanghay endeksinin yatay bir seyir izlediği görülüyor.  

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:  

10.30 Türkiye, TCMB 2015/3 Enflasyon Raporu 

12.00 Euro Bölgesi, temmuz ayı tüketici güven endeksi 

14.30 Türkiye, TCMB, haftalık para ve banka istatistikleri 

15.00 Almanya, temmuz ayı TÜFE 

15.30 ABD, 2. çeyrek GSYH 

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları  

Bu konularda ilginizi çekebilir