Küresel tarım üretiminde rekor kırıldı
BM Gıda ve Tarım Örgütü, küresel tahıl üretiminde 2,5 milyar tonla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıldığını açıkladı
ROMA - Merkezi Roma'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), son veriler doğrultusunda küresel boyutta tahıl üretiminde 2,5 milyar tonla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıldığını bildirdi.
FAO açıklamasında, "Son göstergelere göre küresel tahıl üretimi 2014'te 2,5 milyar tonla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı" ifadesine yer verildi.
FAO'nun Ürün Beklentileri ve Gıda Durumu Raporu'nda, Avrupa'daki verimli ürünlerin ve Amerika Birleşik Devletleri'nde rekor sayıdaki mısır üretiminin de etkisiyle işlenmiş pirinç de dahil olmak üzere bu senenin tahıl üretiminin 2 milyar 532 milyon tona ulaşmasının beklendiği, bu rakamın 2013 verilerinden yüzde 0,3 daha fazla olduğu belirtildi.
Raporda Ebola ve çatışmaların risklerine dikkat çekildi
İç çatışmaların, elverişsiz hava koşullarının ve Ebola virüsü hastalığının olduğu ülkelerde gıda güvenliğinin tehlikeye girdiğine dair uyarılarda bulunulan raporda, 29'u Afrika'da olmak üzere 38 ülkenin gıda güvenliği sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı ifade edildi.
Ebolanın, ürünlerin ekilme döneminde yayılmaya başladığı, tarım mevsimi boyunca genişlediği ve Batı Afrika'nın tarım ve gıda sektöründe en büyük şoklardan birine yol açtığı vurgulanan raporda, bu durumdan etkilenen ülkelerin başında ise Gine, Liberya ve Sierra Leone'nin geldiği aktarıldı.
FAO'nun, yerli pirinç ve bölgenin önde gelen ikinci mahsulü manyok fiyatlarında önemli artışlar olacağı konusunda eylül ayında yaptığı uyarıya atıfta bulunulan raporda, elverişsiz hava koşullarından dolayı Sahel bölgesindeki mahsulün ise Senegal'de ortalamanın yüzde 38'in altında kalacak kadar keskin bir düşüş yaşayabileceği dile getirildi.
Çatışmaların gıda güvencesizliğine etkisi büyük
Suriye'de kötüleşen iç savaş koşullarından dolayı mahsulün düşük olmasının acil durum arz ettiğinin altı çizilen raporda, komşu ülkelerdeki mültecilerle birlikte tahminen 6,8 milyon insan gıda güvencesizliğinin şiddetli etkileriyle karşı karşıya bulunduğu kaydedildi. Terk edilmiş araziler, iş gücü yetersizliği, kuraklık, hasar görmüş kanallar ve elektrik santrallerinden dolayı ülkede 2014'teki mahsul üretiminde ciddi bir düşüş olduğu da vurgulandı.
Raporda, 2013'te kaydedilen iyileşmeye rağmen, bu senenin gıda ekin üretiminin, ortalamanın yüzde 58 altında olması beklenen Orta Afrika Cumhuriyeti'nde nüfusun üçte birinin acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğuna dikkat çekildi. Tahıldaki üretim düşüşünün, daha az emek gerektiren ve daha az besleyici olan manyok üretimindeki yüzde 45 artışla kısmen düzeldiği bildirildi.
Raporda, Sudan'ın Darfur bölgesi, Nijerya'nın kuzeyi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve 550 bin insanın gıda ve geçim kaynağına ihtiyaç duyduğu Çad'da mülteci hareketlerinin, yerel gıda stoklarının üzerinde baskı oluşturduğu aktarıldı.
Son hasat ve insani yardım sevkiyatı durumu hafifletse de 6 milyondan fazla insanın, yüksek gıda fiyatlarının olduğu Güney Sudan, Sudan ve Somali'de gıda ve geçim yardımına ihtiyaç duyduğuna işaret edildi.
Güney ve Doğu Afrika'da mısır üretimi istikrarlı
Raporda, Afrika'nın diğer yerlerinde özellikle kıtanın güneyinde istikrarlı seyreden mısır fiyatlarının, yüksek üretim nedeniyle çok daha iyi durumda olduğu, mısır üretiminin istikrarlı olmasının Zimbabwe'de gıda güvenliğinden yoksun insanların sayısının yüzde 78 düşmesini sağladığı belirtildi. Düzensiz yağışlardan dolayı üretiminde keskin bir düşüş yaşayan Fas ve 2013'te kötü bir hasat mevsimi geçirdikten sonra toparlanan Tunus'un bulunduğu Kuzey Afrika'da da 2014'te tahıl üretiminin az bir oranla ortalamanın altında kaldığı ifade edildi.
Kuraklık Orta Amerika'yı etkiledi
Raporda, verimli mısır üretimi ve geçen senenin yüzde 7 üstünde olan tahıl üretimiyle Meksika'nın Amerika kıtasında öne çıktığı vurgulandı. Elde edilen bu sonucun, mısır üretiminin yaklaşık yüzde 9 düşmesine ve Honduras, El Salvador ve Guatemala'da 400 bin ailenin gıda yardımına ihtiyaç duymasına neden olan Orta Amerika'daki kuraklığın etkilerinin azaltılmasına karşı kullanılabileceğine de dikkat çekildi.
Avrupa Birliği'nde tahıl üretiminin bu sene 2013'e göre yüzde 5,6 arttığı belirtilen raporda, ABD'de ise daha az ekim olmasına rağmen mısır üretiminde rekor kırılacağı tahminlerinin yapıldığı bilgisine de yer verildi.