Kürtajı kısıtlayan yasa tasarısı protesto edildi

İspanya'nın dört bir yanından tren ve otobüslerle Madrid'e gelen binlerce kadın, ''benim hakkım'' diyerek yasa tasarısını protesto etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya'da iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) geçen aralık ayında Bakanlar Kurulu'nda kabul edip meclise gönderdiği kürtaj haklarının kısıtlandığı yasa tasarısı, Madrid'de düzenlenen gösteride protesto edildi. ''Özgürlük treni'' adı altında, başta ülkenin kuzeyindeki Asturias ve Bask bölgelerinden olmak üzere İspanya'nın dört bir yanından 300'den fazla kadın örgütü, tren ve otobüslerle başkent Madrid'e geldi. 

''Karar vermek bizi özgür kılıyor'' başlığı altında meclis binasına doğru yapılan yürüyüşe katılan binlerce kişi, ''Yasal kürtaj'', ''Biz karar veririz'' ve ''Hükümet istifa'' sloganları atarak seslerini duyurmaya çalıştı. 

Göstericilerden çocuk sahibi bir kadın, ''Hükümet, insanları yaşam tercihlerinde rahat bırakmalı. Hükümet, yaptıklarının yanlış olduğunu anlamalı. Biz burada kadınların karar verme hakkını savunuyoruz'' derken, diğer bir gösterici de ''Bizi 60 yıl geriye götüren bir yasa tasarısı. Bu devirde hiçbir anlamı olmayan, saçma bir tasarı. Kabul edilmemesi için demokratik hakkımızı kullanarak gösterilerimizi yapacağız. Ama eğer kabul edilirse bilmeliler ki, birçok kadın kürtaj için yurt dışına gidecektir'' şeklinde konuştu.  

İspanya'da muhalefetteki sol ve komünist görüşlü partilerden büyük tepki alan kürtajla ilgili yasa tasarısı, seçim programında yer almasına rağmen PP içinde de tartışma yarattı. Mecliste çoğunluğa sahip olan PP'nin, söz konusu yasa tasarısını geçirmekte herhangi bir engeli bulunmasa da gelen tepkilerden dolayı bazı küçük değişiklikler yapabileceği belirtiliyor.   

İspanya'da 2010 yılında görevde olan sol görüşlü Başbakan Zapatero'nun hükümeti, kürtaj haklarını genişleterek, kadının herhangi bir açıklama yapmadan hamileliğinin 14. haftasına kadar, ceninde ciddi risklerin görülmesi veya annenin sağlığını tehdit eden durumlarda 22. haftaya kadar, bebeğin tedavi edilemeyecek bir hastalığı olduğu durumlarda ise sınırsız sürede kürtaj yapmasına hak tanımıştı. 

Mevcut yasayı değiştirmek için hükümetin sunduğu yasa tasarında ise kürtaj bir kadın hakkı olmaktan çıkartılarak, sadece tecavüz ve anne sağlığını tehdit eden durumlarda yasal sayılıyor. Yasa tasarısına göre, tecavüz durumunda hamileliğin 12. haftasına, anne sağlığını tehdit eden durumlarda ise 22. haftasına kadar kürtaja izin verilirken, kürtaj yaptırmak için en az iki doktor sertifikası zorunluluğu ile 16 ve 17 yaşındaki kızlarının ailelerinin onayını almadan kürtaj yaptırmalarına yasak getiriyor. İspanyol hükümetin kürtajla ilgili yasa tasarısı ayrıca, Şili, Arjantin, Meksika ve İtalya gibi ülkelerde de protesto edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir