Kurtarma fonunun artırılması tartışılıyor

Euro ülkeleri, Yunanistan ve İrlanda'dan sonra borç krizindeki Portekiz ve İspanya'nın da batması halinde 750 milyar euronun yetersiz kalmasından endişe duyuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Euro ülkeleri, Yunanistan ve İrlanda'nın ardından borç krizindeki Portekiz ve İspanya'nın da batması halinde yetersiz kalacağı anlaşılan 750 milyar Euroluk kurtarma fonunu artırmayı tartışıyor.

AB Dönem Başkanı Belçika, kalıcı hale getirilecek kurtarma mekanizmasında Almanya ve Fransa'nın olumsuz bakışına rağmen miktarın artırılmasını önerdi.

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Didier Reynders, cumartesi günü basına yaptığı açıklamada, 2013 yılı sonuna kadar geçerli 750 milyar Euroluk kurtarma fonunun bu tarihten önce kalıcı hale getirileceğini belirterek, "Ben kalıcı mekanizmada miktar artırımından yanayım. Eğer mümkünse bunu neden daha önce düzenlemeyelim?" demişti.

Sözkonusu açıklamanın, Belçika tahvillerinin faiz oranı son 17 yılın en yüksek düzeyine ulaşınca gelmesi dikkati çekmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin geçen ayki buluşmasında Euro ülkelerini kurtarma fonunun artırılmaması konusunda uzlaşma sağlanmıştı.

Bu akşam Brüksel'de toplanacak olan Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, kurtarma fonunun büyütülmesi yanında, piyasaların yeni hedef olarak seçtiği Portekiz ve İspanya'nın durumunu ve ortaklaşa Avrupa tahvili çıkarmayı tartışacak.

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ve İtalya Maliye Bakanı Giulio Tremonti, Financial Times gazetesinin bugünkü sayısında yayımlanan ortak mektuplarında, Avrupa Borç Ajansı kurularak AB üyelerine "E-Bonds" adlı ortak tahvil çıkarma imkanı sağlanmasını önerdi. Buna göre AB üyeleri borçlanmalarının yüzde 50'ye kadarını, daha düşük faizli olması beklenen ortak Avrupa tahvili yoluyla gerçekleştirebilecek.

Almanya Maliye Bakan Yardımcısı Joerg Asmussen, 3 Aralık'ta yaptığı açıklamada, AB üyelerini mali disipline teşvik etmeyeceği gerekçesiyle benzer taleplere karşı olduklarını duyurmuştu.

 

 Endeks yönünü yataya çevirdi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir