Kurtarma paketi 3 yılda 90 milyar euroya ulaşabilir

AB Komisyonu kaynakları, Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının kararlaştırdığı yardım paketinin 3 yıla ihtiyacı olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB'nin Yunanistan'ı kurtarma paketinin 3 yılda 90 milyar euroyu bulabileceği belirtildi.

AB Komisyonu kaynakları, Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının 11 Nisan'da kararlaştırdığı 30 milyar euroluk yardım paketinin ilk yıl için öngörüldüğünü oysa Yunanistan'ın yüzde 13'e dayanan bütçe açığını taahhüt ettiği şekilde yüzde 3'ün altına indirmek için 3 yıla ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Son dönemde yöneldiği kısa vadeli borçlanma yerine orta ve uzun vadeli tahvil satabilmesi için piyasalara güven vermesi gereken Yunanistan'ın gelecek yıl da muhtemelen dış desteğe ihtiyaç duyacağını değerlendiren AB Komisyonu, açıkladığı kemer sıkma önlemlerinin ardından ekonomisi hızla daralmaya başlayan Yunanistan'ın küçülerek rekabet gücünü artırması gerektiğini düşünüyor.

Bu arada Alman Handelsblatt gazetesi, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, euro Bölgesi'nin Yunanistan'ı kurtarmak için hazırladığı 30 milyar euroluk paketin "sadece ilk adım olduğunu, toplam miktarın bu rakamın en az 2 katına ulaşabileceğini" duyurdu.

Euro Bölgesi üyelerinin yaklaşık yüzde 5 faiz oranıyla açacağı ikili kredilerden oluşan pakete Uluslararası Para Fonu'nun da "prensipte üçte bir oranında" katkı yapması konusunda mutabakat bulunuyor. Bu durumda 60 milyar euroluk AB paketi, IMF'nin de katılımıyla 90 milyar euroya ulaşabilecek.

Piyasalar, yüksek bütçe açığına sahip 240 milyar euroluk Yunan ekonomisinin 300 milyar euroluk borcu dış yardım almadan döndürebileceğine inanmıyor. Uluslararası yatırım bankaları, kemer sıkma önlemleri nedeniyle Yunan ekonomisinin bu yıl yüzde 4-5 aralığında daralmasını bekliyor.

AB istatistik kurumu Eurostat'ın son verileri de Yunan ekonomisi için kötümser beklentileri doğruluyor. Buna göre şubat ayında euro Bölgesi'nde sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,9 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artarken Yunanistan'da bir önceki aya göre yüzde 2,9 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 daralma kaydedildi.

Papakostandinu: Hiçbir hükümet yardımı bloke etmeyecek

Öte yandan Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, "Hiçbir hükümetin Yunanistan'ın AB ile IMF yardım mekanizmasının kullanımını bloke etmeyeceğini" söyledi.

Yunan Devlet Televizyonu NET'te yayımlanan bir programa katılan Papakostandinu, Atina'nın talep etmesi halinde, yardımın kullanılmasının gerek AB Komisyonu gerekse Avrupa Merkez Bankası tarafından uygun görüldüğünü belirtti.

Maliye Bakanı, Yunanistan'ın mekanizmanın devreye sokulması yönündeki  "Kırmızı çizgiyi" hiçbir zaman beyan etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca Yunan medyası ise, birtakım ekonomi analiz uzmanlarının, söz konusu yardım mekanizmasının işleve konulmasında, euro kuşağında yer alan bir ülkenin karşı çıkması ve gecikme yaratması ihtimalinde, Yunanistan'ın sorunlar yaşayacağını ifade ettiklerini belirtti.

Medya, Papakostandinu'nun açıklamalarına da  yer verdiği haberinde, Maliye Bakanı'nın, AB ile Avrupa Merkez Bankası'nın onayının, yardımın devredışı bırakılması ihtimalini zorlaştıracağı değerlendirmesinde bulunduğunu da kaydetti.

Papakostandinu'nun Atina'nın, piyasalardan borçlanmayı tercih ettiğini söylediği de vurgulandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir