Kurtarma paketleri Finlandiya'yı rahatsız etti

Finlandiya, Avrupa kurtarma fonunun miktarının artırılmasına şüpheci yaklaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAARISELKA  - Finladiya hükümeti, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Avrupa Komisyonu'nun Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin yeniden ağırlaşmasını önlemek üzere acil harekete geçilmesi çağrısına karşın kurtarma fonunun miktarının artırılmasına şüpheyle yaklaşıyor.

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen yaptığı açıklamada, güvenlik duvarının miktarının artırılmasına yönelik hükümetin nasıl bir politik çizgisi olacağı kararını henüz almadığına dikkati çekerek, hükümetin Euro Bölgesi'nin borçlu ülkelerine yardım amacıyla oluşturulan kurtarma fonunun miktarına ilişkin şüpheleri bulunduğunu bildirdi. Katainen, daha önce temmuz ayında kalıcı olarak hayata geçecek Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) öngörülenden erken başlatılmasına ve daha hızlı sermayelendirilmesine karar verdiklerini söyledi.

Daha önce Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketi için teminat talebinde bulunan Finlandiya, ESM'nin, acil gereksinim halinde 2013 yılı yerine Temmuz 2012'de uygulamaya konulmasına da karşı çıkmıştı. Euro Bölgesi, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) kalan 250 milyar Euro kredi verme kapasitesinin, kalıcı kurtarma fonu ESM'ye aktarılarak kapasitesinin 750 milyar Euroya çıkarılmasını değerlendiriyor. Ancak Almanya ve Finlandiya ESM'nin mevcut kapasitesinin yeterli olduğunu savunarak artırıma karşı çıkıyorlar.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir