Kürtler IŞİD'e karşı taarruza geçti

Iraklı Kürtler ülkenin kuzeyinde IŞİD'ne karşı taarruz başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne ait güvenlik güçleri IŞIŞİD'nin elinde bulunan Kerkük vilayeti yakınlarında köylere taarruz başlatarak, geçen yıl yaz aylarında bu yana IŞİD'den aldıkları toprakları elde tutmak isteğine işaret etti.

Bölgesel Kürt Yönetimi, ülkenin büyük bölümlerini geçen yıl ele geçiren IŞİD militanlarına karşı geçen yıl başlattığı askeri operasyon kapsamında sınırları içinde bulunmayan Kerkük vilayetinin büyük bölümünü ele geçirmişti.

Taarruz gece geç saatlerde Bağdat'ın 175 kilometre kuzeyindeki Dakuk kentinin güneyinde başladı. Özerk Kürt yönetiminin güvenlik güçleri ile IŞİD arasındaki cephe hattında aylardır hareketlilik görülmüyordu.

Iraklı Kürtler kendilerine ait olarak gördükleri topraklarının çoğunu kontrol altında tuttuğundan ağırlıklı Sünni Araplar'ın yaşadıkları topraklardan IŞİD militanlarını çıkarmak için bir sebepleri bulunmuyor.

Özerk Kürt yönetimi güvenlik güçlerinden bir kaynak sabah itibariyle IŞİD militanlarının Albu Najm köyünden atıldığını, yakınlardaki başka bir köyde ise çatışmaların sürdüğünü belirtti. Kerkük kenti hastanesinden bir kaynak yüzbaşı rütbeli bir Kürt subayın ise patlayan bir bomba nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. 

Özerk Kürt yönetiminin güvenlik güçlerini oluşturan peşmergeler IŞİD karşıtı askeri operasyonlarında ABD için önemli bir müttefik olarak öne çıkıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir