Kuzey Afrika'da gerilim artıyor

Hükümet karşıtı protestolar artarak devam ediyor. Gösterilerde çok sayıda kişi yaralandı ve hayatını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yemen, Bahreyn, Libya, Ürdün gibi Kuzey Afrika ülkelerinde sular durulmuyor. Dün cuma çıkışı sokağa çıkan muhalifler, ülke yönetimlerini protesto ettiler, gösteriler sırasında çok sayıda kişi yaralandı.

Yemen'de ordunun ve ülkenin en etkili imamının çağrılarına kulak asmayan binlerce kişi, başkent Sana'da gösteri yaptı. Dünkü gösteriler öğrencilerin küçük çaplı bir yürüyüşüyle başladı. Çatışmalar başlayınca öğrenci grubuna katılım arttı ve grubun sayısı 6 bine ulaştı. Çatışmalarda gerek protestoculardan gerekse polisten yaralananların bulunduğu belirtilirdi. Görgü tanıkları polisin kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığını söylediler. Güvenlik yetkilileri 50 kadar protestocunun gözaltına alındığını bildirdiler.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, protestocular polis ve hükümet yanlılarının saldırılarını sopalarla püskürtmeye çalışırken, belediye araçları hükümet yanlılarına taş ve sopa taşıdı. Ülkenin en önde gelen dini şahsiyeti Şeyh Abdülmecit El Zindani de "Sokak gösterileriyle değişimi reddediyoruz. Bu karmaşaya yol açar" diyerek halkı protestolardan vazgeçirmeye çalıştı.

Arap dünyasının en fakir ülkesinde 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih aleyhindeki gösteriler yedinci gününe girdi. Yemen'de halk yoksulluk ve yolsuzlukların bitmesini talep ediyor.

Tıpkı Mısır'da olduğu gibi, Salih'in de 2013'den sonra aday olmayacağı ve oğlunu aday yapmayacağı sözünü vermesi halkı yatıştırmadı. Yemen Devlet Başkanı, El Kaide'ye karşı savaşta ABD'nin önemli bir müttefiki.

1 ölü 8 yaralı

ADEN- Yemen'de dün düzenlenen gösterilerde bir kişinin rastgele açılan ateşte hayatını kaybettiği bildirildi.

Ülkenin güneyindeki Aden kentinden bir belediye yetkilisi, polisin hükümet karşıtı gösterileri düzenleyenleri dağıtmaya çalıştığı sırada açılan ateşte bir kişinin öldüğünü, 8 kişinin de yaralandığını söyledi.

Yemen'de ordunun ve ülkenin en etkili imamının çağrılarına kulak asmayan binlerce kişi, dün başkent Sana ve bazı kentlerde gösteri yaptı.

Arap dünyasının en fakir ülkesinde 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih aleyhindeki gösteriler yedinci gününe girdi. Yemen'de halk yoksulluk ve yolsuzlukların bitmesini talep ediyor.

Tıpkı Mısır'da olduğu gibi, Salih'in de 2013'den sonra aday olmayacağı ve oğlunu aday yapmayacağı sözünü vermesi halkı yatıştırmadı.

Bahreyn'de 2 kişi toprağa verildi

MANAMA- Bahreyn'in başkenti Manama'da önceki gün güvenlik güçlerinin baskınında öldürülen iki Şii göstericinin cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

Başkentin dış semtlerinden Sitra'daki cenaze töreninde, Şii eylemcilerin Bahreyn bayrağına sarılı cenazelerinin konulduğu iki aracın ardından yürüyen göstericiler, "Ne Şii ne Sünni, ulusal birlik" ve "Sünni Şii kardeştir" sloganları attılar.

Yönetim aleyhine slogan atan bazı göstericiler de "halk rejimin yıkılmasını istiyor" ve "çevik kuvvete imtiyaz, halka mermi" diye bağırdı.

Sünni hanedan tarafından yönetilen ve nüfusun çoğunluğun Şiilerin oluşturduğu bu küçük körfez krallığında önceki gün güvenlik güçlerinin, Manama'daki İnci Meydanı'nda siyasi reform talebiyle kamp kuran yüzlerce protestocuya gün doğmadan önce düzenlediği baskında 3 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Şii muhalefet 4 kişinin öldüğünü iddia ediyor.

Resmi kaynaklara göre, ülkede pazartesiden bu yana düzenlenen protesto gösterilerinde 5 kişi öldü.

En az 20 yaralı

Manama'da hükümete karşı yapılan gösterilere müdahale eden askerlerin protestoculara göz yaşartıcı gaz sıktığı, ağır silahlarla havaya ateş açtığı bildirildi.

Hastane kaynakları, gösterilerin sembolü olan İnci Meydanı'nda meydana gelen olaylar nedeniyle enaz 20 kişinin yaralandığını, yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğunu söyledi. Bölgedekiler, Manama'nın merkezinden ambulans sirenleri duyulduğunu belirtiyor.

AP kameramanı ise bir askeri birliğin göstericileri meydandaki güvenlik kordonundan uzaklaştırmaya çalıştığını kaydetti.

Diyalog sözü verdi

Bahreyn'de Veliaht Prens Salman Bin Hamad El Halife, ülkede sükunet ortamına geri dönülmesi için diyalog sözü verdi.

Şii protestocuların düzenlediği gösterilen kanlı şekilde bastırıldığı Bahreyn'in Veliaht Prensi Salman Bin Hamad El Halife, ülkeye sükunet hakim olduğunda muhalefetle diyalog başlatacağını açıkladı.

Ulusal diyalog istedi

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife, Veliaht Prens Salman Bin Hamad El Halife'den gösterilerle krallığı sarsan krizin çözümü için "bütün taraflarla" ulusal diyalog başlatmasını istedi. Veliaht Prens El Halife'ye, "bütün kesimlerin istek ve arzularını yerine getirmek için bütün yetkilerin verildiği" bildirildi.

Şii protestocuların düzenlediği gösterilere şiddetle müdahale edilen Bahreyn'de, Veliaht Prens Veliaht Prens Salman Bin Hamad El Halife de daha önceki saatlerde yaptığı açıklamada, diyalog sözü vermişti.

Yaralı sayısı 60'ı aştı

Öte yandan, başkent Manama'daki İnci Meydanı'nda göstericilere güvenlik güçlerinin açtığı ateşte yaralananların sayısının 60'ı aştığı bildiriliyor.

Salmaniye hastanesi yetkilisi Ayli İbrahim, hastaneye İnci Meydanı'nda yaralanan 66 kişinin getirildiğini açıkladı. Yaralılardan 4'ünün durumunun ağır olduğu belirtildi.

Sünni hanedanın yönettiği, nüfusun çoğunluğunun (ABD dışişleri bakanlığının tahminlerine göre nüfusun yüzde 70'inin) Şii olduğu, ABD'nin 5'inci Filosuna ev sahipliği yapan körfez krallığında göstericiler, 1971'den bu yana görevde olan Başbakan Şeyh Halife bin Sallah el Halife'nin istifasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yeni anayasa istiyor. 

Polis protestoculara müdahale etti

Bahreyn'in başkenti Manama'da polisin protestoculara müdahale ettiği bildirildi. Polis, askerlerin protestoların merkezi İnci Meydanı'ndan çekilmesinden sonra meydana geri dönen protestoculara göz yaşartıcı gaz atarak, protestoculara güç uyguladı.

Bahreyn Veliaht Prensi Salman Bin Hamad El Halife de askerlere sokaklardan çekilme talimatını verdiklerini söyledi. Veliaht Prens, askerlerin çekilmesinden sonra düzeni polisin sağlayacağını belirtti.

Umman'da da reform istiyorlar

MUSKAT - Umman'da yüzlerce kişinin siyasi reform talebiyle gösteri yaptığı bildirildi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki yönetim karşıtı protestolardan sonra, Umman'ın başkenti Muskat'ta da cuma namazından sonra gösteri düzenlendi.

Başkentin ticari merkezi Ruvi'de toplanan 300 dolayında kişi "demokrasi istiyoruz" sloganları atarken, maaş zammı ve iş talebinde bulundu. Göstericiler, bakanların 4 yıldan uzun süre görev yapmamasını da istedi.

8 kişi yaralandı

AMMAN- Ürdün'ün başkenti Amman'da muhaliflerle iktidar yanlıları arasında çıkan çatışmada 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Bölgedeki kaynaklar, daha fazla özgürlük ve gıda fiyatlarının düşürülmesi için meydanlara çıkan 2 bin kadar göstericiyle hükümet yanlısı 200 kadar göstericinin çatıştığını, 8 kişinin yaralandığını söyledi.

Kendilerine Jaayin (Geliyorum) adını veren harekete katılan öğrenciler, anayasanın ve izlenen politikaların tamamen değiştirilmesini istediklerini belirtti. 2 bin kişilik muhalif grubun aşırı solcular, muhafazakar Müslümanlar ve öğrencilerden oluştuğu kaydediliyor.

Tunus'ta siyasi mahkumlara af

Tunus'taki geçiş hükümeti, siyasi mahkumlara af çıkardı.

Bakanlar Kurulu sözcüsü Tayyib Bakkuş, hükümetin siyasi mahkumlar için af çıkarmasının ardından "önümüzdeki günlerde serbest bırakılmaları için de" bir kararnamenin duyurulacağını kaydetti.

Sözcü, "Bakanlar kurulunda affa karar verildi ve önümüzdeki günlerde bir kararname açıklanacak" ifadesini kullandı.

Tunus'ta 300 ila 500 civarında siyasi mahkum bulunduğu sanılıyor.

Papaz ölü bulundu

Tunus'un başkenti Tunus yakınlarındaki Manuba'da özel bir ilahiyat okulunda 34 yaşındaki Polonyalı bir rahibin boğazlanmış haldeki cesedinin bulunduğu bildirildi.

Tunus İçişleri Bakanlığı, bu cinayeti, "faşist terörist grupların" yaptığını açıkladı.

Marek Rybinski adlı rahibin cesedinin, muhasebeci olarak çalıştığı rahibeler okulunun garajında bulunduğu belirtildi.

Obama itidal çağrısı yaptı

Bahreyn'in başkenti Manama'da göstericilere şiddetle müdahale edilmesi ve onlarca kişinin yaralanması sonrasında Kral Hamad bin İsa El Halife ile bir telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Barack Obama, şiddet kullanılmasını kınadı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Kral ile Bahreyn'deki durumu ele alan Obama, halkın "evrensel haklarına" saygı duyulmasını istedi, ülke halkının anlamlı reformlara kavuşması gerektiğini ifade etti.

İtidal çağrısı yapan Obama, şiddet kullananlardan hesap sorulması gerektiğini kaydetti. 

 

Cezayir'de polis protestocuları kuşattı

CEZAYİR - Cezayir'in başkenti Cezayir'de polisin yürüyüş yapmaya çalışan yaklaşık 500 kadar protestocuyu kuşattığı bildirildi.

Reuters muhabiri, "Özgür ve Demokratik Cezayir" sloganları atan grubun protesto yürüyüşü başlatabilmek için kentin merkezindeki 1 Mayıs meydanına gitmeye çalıştığını, ancak polisler tarafından engellendiklerini söyledi.

Cezayir'deki bugünkü gösterinin insan hakları grupları, bazı işçi sendikaları ve küçük bir muhalif parti tarafından düzenlendiği, ana muhalefet partisinin ise protestoya katılmadığı bildiriliyor.

Protestoyu engellemek için çok sayıda polisin harekete geçirildiği belirtilirken, onlarca polis aracının da kent sokaklarında konuşlandırıldığı kaydediliyor.

Fransa Büyükelçisi'ni protesto ettiler

TUNUS - Tunus'un başkenti Tunus'ta yüzlerce gösterici, Fransa'nın yeni büyükelçisinin geri gönderilmesi için Fransa'nın Tunus büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi.

AFP muhabirine göre, sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan yapılan çağrılarla biraraya gelen yaklaşık 500 Tunuslu, Fransa'nın Tunus Büyükelçisi olarak atadığı Boris Boillon'un perşembe günü basınla ilk buluşmasındaki "saldırgan ve diplomasiden yoksun tavırlarını" kınadı.

"Laik bir Tunus için"

Öte yandan, yine başkent Tunus'ta dün yapılan ve genelevlerin kapatılmasının istendiği gösteri ve yine dün Tunus yakınlarındaki Manuba'da özel bir ilahiyat okulunda Polonyalı bir rahibin boğazlanmış haldeki cesedinin bulunmasının ardından bugün yüzlerce kişi başkentte "laik bir Tunus için" toplandı.

Facebook'tan yapılan çağrıların ardından biraraya gelen göstericiler "aşırılık yanlısı eylemlerinize son verin", "laik bir Tunus için" yazılı pankartlar taşıdılar.

Polisin göstericilerin yakınında konuşlandığı ve askeri helikopterlerin uçuş yaptığı belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir