”Kuzey Akım'daki gazın tamamı satıldı”

Gazprom, Avrupalı gaz şirketleriyle Kuzey Akım'daki tüm gazı satın alma konusunda anlaştıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rus Gazprom, Baltık Denizi altından Avrupa'ya ulaştırılacak olan Kuzey Akım Doğal Gaz Boru Hattı'ndan gidecek tüm gazın şimdiden satıldığını açıkladı.

Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandır Medvedev, gazetecilerin boru hattının çok pahalı olduğu ve Avrupa'nın daha fazla Rus gazına ihtiyacı olmadığı yolundaki iddiaların hatırlatılması üzerine yaptığı açıklamada, Avrupalı gaz şirketleriyle Kuzey Akım'daki tüm gazı satın alma konusunda anlaştıklarını söyledi.

Bu arada, Rus İtar-Tass haber ajansı, Rusya'nın St. Petersburg kentine 130 kilometre uzaklıktaki Vıborg'ta Kuzey Akım Boru Hattı'nın inşaatının başlamasıyla ilgili düzenlenen törene Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Almanya eski Başbakanı ve Kuzey Akım AG şirketinin Hissedarlar Komitesi Başkanı Gerhard Schröder, AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ve Gazprom Başkanı Aleksiy Miller'ın katıldığını duyurdu.

Medvedev, törende yaptığı konuşmada Avrupa ile gaz alanındaki işbirliğinin "zaman testinden" geçtiğini ve karşılıklı iyi sonuçların elde edildiğini belirterek, "Bilindiği gibi boru hattı Baltık Denizi altında inşa edilecek ve Rusya, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya'nın ekonomik bölgelerinden geçecek. Rus gazı ilk kez transit bölgeyi atlayarak doğrudan Batı Avrupa'ya ulaştırılacak" ifadesini kullandı.

Rusya'nın Avrupa ile yaklaşık 40 yıldır gaz alanında işbirliği yaptığını belirterek, AB üyesi ülkelerin bugün tükettiği gazın yüzde 25'inden fazla bölümünün Rusya tarafından karşılandığına dikkati çekti.

Baltık Denizi altından boruların döşenmesine 6 nisanda başlanmış ancak resmi tören bugüne planlanmıştı.

Toplam 1,220 kilometrelik boru hattıyla Rusya'nın Vıborg kentinden Baltık Denizi altından Almanya'nın Greifswald bölgesine doğal gaz aktarılmasının hedeflendiği "Kuzey Akım" projesinde yılda 55 milyar metre küp gaz transfer edileceği ve bu miktarın 25 milyonun üstünde haneye yetecek seviyede olduğu belirtiliyor.

Gazprom, BASF/Wintershall Holding AG, E.ON Ruhrgas AG ve N.V. Nederlandse Gasunie adlı 4 şirketin oluşturduğu konsorsiyuma ait bulunan Kuzey Akım'da Gazprom hisselerin yüzde 51'ine sahip bulunuyor.

Boru hattının Avrupa'dan geçecek olması nedeniyle proje AB Avrupa Ötesi Ağlar Enerji Kılavuzu'na tabi olacak. Statüsü 2006'da onaylanan planın toplam bütçesinin 7,4 milyar euro olması planlanıyor. Ancak İsveç, Polonya ve Baltık devletleri projeye karşı çıkıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir