Kuzey Kore Çin'den tazminat istiyor

Kuzey Kore, tekne ve mürettebatın iadesi için Çin'den tazminat istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANGHAY - Pekin yönetimi, bu ayın başlarında Doğu Çin Denizi'nde Kuzey Kore tarafından alıkonulan Çin balıkçı teknesinin 16 mürettebatının serbest bırakılmasını istedi.

Çin'in güneyindeki Liaoning eyaletinin Dalien kentinden avlanma için denize açılan balıkçı teknesi ve 16 mürettebatının 5 Mayıs'ta Kuzey Kore donanma birlikleri tarafından alıkonulduğu kaydedildi.
Çin balıkçı teknesinin kendi karasularında kanunsuz avlandığını iddia eden Kuzey Kore'nin tekne ve Çinli balıkçıların serbest bırakılması karşılığında 600 bin yüen (yaklaşık 100 bin dolar) tazminat istediği duyuruldu.
Kuzey Kore tarafından birçok kez telefon ile aranarak "ceza bedeli" ödemeye zorlanan Çin'deki tekne sahibi, "Mürettebatın işkenceye maruz kaldığından şüphelendiğini" ifade etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Pyongyang'daki büyükelçiliği aracılığıyla Kuzey Kore'nin ilgili makamları ile görüşme halinde olduklarını belirterek, "Mürettebatın derhal salıverilmesi" çağrısını yineledi.
Kuzey Kore, geçen mayıs ayında da bir Çin balıkçı teknesini ve 29 mürettebatını alıkoymuş, tazminat ödenmesini talep etmişti. Alıkonulduktan iki hafta sonra Çin'e geri gönderilen mürettebattan bir kısmında işkence izlerine rastlanmıştı.