Kuzey Kore kısa menzilli bir füze daha fırlattı

Füze, ülkenin doğu kesimindeki sahil şeridinde bulunan rampadan fırlatıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

SEUL - Güney Kore'nin resmi haber ajansı Yonhap'ın haberine göre, önceki gün nükleer, dün de 2 kısa menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore, gece saatlerinde de karadan denize (gemileri hedefleyen) bir kısa menzilli füze fırlattı.

Füzenin, ülkenin doğu kesimindeki sahil şeridinde bulunan rampadan fırlatıldığı kaydedildi. Söz konusu füzelerin, Kuzey Kore'nin nükleer denemesine ilişkin tepki ve kınamaların yapıldığı bir dönemde fırlatılması dikkati çekiyor.

Kuzey Kore ordusundan yapılan açıklamada, Güney'in, PSI çerçevesinde herhangi bir Kuzey Kore gemisini durdurarak araması halinde "derhal ve güçlü askeri önlemler"le karşılık verecekleri belirtildi.  Kuzey Kore ordusu, Güney Kore'nin PSI'ya katılmasına karşılık, Kore Savaşı'nı sona erdiren ateşkese bundan sonra bağlı olmadığını da ifade etti. Güney Kore, Kuzey'in nükleer deneme yapmasından bir gün sonra, dün, PSI'ya katıldığını açıklamıştı.

Rus diplomat: BM'nin Kuzey Kore ile ilgili alacağı yeni kararında yaptırımlar bulunuyor

Ayrıca BM'nin nükleer denemelerde bulunan Kuzey Kore ile ilgili alacağı yeni kararın bazı yaptırımlar uygulanmasını da içerdiği bildirildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin bu ay dönem başkanı olan Rusya Dışişleri Bakanlığından adı açıklanmayan bir yetkili, resmi haber ajansı İtar-Tass'a yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore ile ilgili karar yaptırımları içeriyor. Bu konudaki yoğun çalışmalar Güvenlik Konseyi'nde devam ediyor" dedi.

Rusya'nın Kore Yarımadasındaki gelişmelerden endişe duyduğunu ifade eden Rus diplomat, "Durum gergin ve kaygı verici. Biz Kuzey Kore'nin çok tehlikeli bir oyun oynadığına inanıyoruz. Sıcak bir çatışmaya dönüşebilecek sinir savaşıyla karşı karşıyayız. Sağduyulu olmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Rusya Güvenlik Servisinden adı açıklanmayan bir yetkili de Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin ardından Rusya'nın, askeri boyutu da bulunan önleyici tedbirler aldığını söyledi.

Yetkili, askerlerin sevkıyatını içermeyen önlemlerin Kore Yarımadasında nükleer bir savaş çıkması halinde atılması gereken adımlardan oluştuğunu kaydetti.