Kuzey Kore lideri Kim, "yeniden birleşme" istiyor

Kuzey ve Güney Kore, 10 yıl aradan sonra nisan ayında bir liderler zirvesi düzenleme konusunda anlaştı. Güney Kore heyetiyle akşam yemeğinde bir araya gelen Kuzey Kore lideri Kim'in, "yeniden birleşme" konusunda isteğini ifade ettiği açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kore'de Devlet Başkanı Kim Jong-un ile görüşen Güney Kore heyeti, Seul'e dönüşte yaptığı açıklamada, Kuzey ve Güney Kore'nin 10 yıldan uzun bir aradan sonra ilk zirve toplantısını nisan ayının ikinci yarısında yapmak için anlaştıklarını bildirdi. 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in tarafından görevlendirilen heyetle Pyongyang'ta "samimi" bir görüşme yaptığı kaydedildi. KCNA ajansının haberinde, Kim'in heyetle akşam yemeğinde bir araya geldiği belirtildi.

Kim'in, 4 saat süren yemekte "yeniden birleşme" ve daha yakın ilişkiler tesis etme konusunda isteğini ifade ettiği açıklandı.

Kuzey Kore, ABD ile anlaşılırsa füze denemelerini durdurabilir

Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye karşı nükleer silah kullanmamayı, ABD ile anlaşılırsa nükleer ve füze denemelerini durdurmayı kabul ettiği bildirildi.

Güney Kore heyetinin başkanı Chung Eui-yong, düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Koreli yetkililerin, askeri bir tehdit olmadığı ve rejim güvende olduğu sürece nükleer programına devam etmeye ihtiyacı olmadığını söylediğini ifade etti. Chung ayrıca, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arınma ve ilişkilerin normalleşmesi konusunda ABD ile görüşmelere açık olduğunu belirttiğini de aktardı.

Heyetin bu hafta içinde Washington'ı ziyaret etmesi ve Amerikalı yetkilileri Kuzey'deki görüşmeleriyle ilgili bilgilendirmesi bekleniyor.

Güney Koreli üst düzey heyet Kuzey Kore'deGüney Koreli üst düzey heyet Kuzey Kore'de

 

Bu konularda ilginizi çekebilir