"Kuzey Kore saldırırsa Çin tarafsız kalmalı"

Çin devlet gazetesi Global Times, Kuzey Kore-ABD arasında ilk saldıran tarafın Kuzey Kore olması durumunda Çin'in tarafsız kalması gerektiğini yazdı. Bu makale Pekin yönetiminden Pyongyang'a bir uyarı olarak yorumlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de yayımlanan devlet gazetesi Global Times, Kuzey Kore ABD'yi tehdit eden bir saldırıyı ilk başlatan taraf olursa, Çin'in tarafsız kalması gerektiğini yazdı.

Global Times makalesinde şu ifadelere yer verildi:

"Çin, eğer Amerikan toprağını tehdit eden füzeleri ilk fırlatan Kuzey Kore olur ve ABD buna karşılık verirse, tarafsız kalacağını Kuzey Kore'ye açıkça ifade etmelidir. Eğer ABD ve Güney Kore saldırı yaparak Kuzey Kore'de rejimi devirmeye ve ülkenin siyasi yapısını değiştirmeye kalkarsa, Çin bunu yapmalarına engel olacaktır."

Bu tavır, en büyük müttefiki Çin olan Pyongyang'ın Pasifik Okyanusundaki Amerikan adası Guam'ın yakınına füze fırlatma planlarına karşı bir uyarı olarak görülüyor.

Yazının bugün yayımlanmasından önce ABD Başkanı Donald Trump dün, daha önce Kuzey Kore'ye karşı "ateş ve öfke" karşılığı verileceği yolundaki sözlerinin belki de yeterli olmadığını söyledi.

Trump dün yaptığı bir konuşmada, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un hakkında, "Guam'da ne yapacağını bir görelim bakalım. Guam'da bir şey yaparsa Kuzey Kore'de dünyada hiç kimsenin bugüne kadar görmediği şeyler olur" dedi.

Kuzey Kore'nin en yakın destekçisi ve ticaret ortağı olan Çin, krizin başından bu yana taraflara sükunet tavsiye ediyor.

"Kuzey Kore saldırırsa ANZUS devreye girer"